Veel twijfels in VS over telecomfusies

De overname van telecommunicatiebedrijf Ameritech door SBC is goedgekeurd. Dat heeft de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) gisteren bekendgemaakt. De overname, voor 70 miljard dollar, werd bijna anderhalf jaar geleden aangekondigd.

De FCC koppelde een flinke lijst voorwaarden aan de overname en SBC is daarmee akkoord gegaan. Het gaat vooral om het toegang bieden tot het eigen netwerk aan concurrenten. SBC verzorgt in een enorm gebied bijna alle lokale en regionale verbindingen. Het moet nu tegen een gereduceerd tarief Internet-aansluitingen en andere telecommunicatieverbindingen verzorgen.

De goedkeuring voor de SBC-Ameritech-overname volgt een dag na de aankondiging van de overname van Sprint door MCI WorldCom voor 115 miljard dollar. William Kennard, de voorzitter van de FCC, heeft meteen al bezwaren geuit. ,,Hoe kan dit goed zijn voor consumenten'', zei hij. ,,Deze bedrijven hebben een zware bewijslast om aan te tonen dat dit concurrentiebevorderend is.''

Analisten en beleggers, die vrezen dat de goedkeuring van de overname van Sprint net zo lang kan duren als die van Ameritech, waren niet optimistisch over de vooruitzichten van de aandelen MCI Worldcom en Sprint.

Niet alleen de FCC maar ook leden van Congrescommissies en Joel Klein, het hoofd van de antitrustdivisie van Justitie, toonden zich sceptisch over de Sprint-transactie. Omdat de Amerikaanse telecommunicatiemarkt wel gedereguleerd is maar de oude verhoudingen nog niet zijn verdwenen, zijn er in plaats van drie grote spelers op de markt voor nationale en internationale verbindingen nu opeens nog maar twee. Klein kondigde ,,een serieuze en grondige evaluatie'' van de transactie aan.