Ullrich houdt media liefst op afstand

Jan Ullrich was nauwelijks over de eindstreep gefietst, of hij werd platgedrukt door tientallen fotografen en cameralieden die Walter Godefroot een paar uur eerder nog als aasgieren had betiteld. ,,Jan krijgt niet eens de kans zijn veters te strikken'', verwoordde de Belgische ploegleider het probleem met de Duitse media. Godefroot kon voor de start van de tijdrit niet bevroeden dat zijn woorden zo snel bewaarheid zouden worden. De nieuwe wereldkampioen kon zich met moeite bevrijden uit de kluwen van fotopers- en tv-mensen.

Het succes van Ullrich zorgde de afgelopen jaren voor hysterische taferelen in Duitsland. Hij won de Tour de France in 1997 en veroorzaakte een rage in de Radsport. De nuchtere sportman uit de kille havenstad Rostock bleek niet bestand tegen heldenepos en roddelverhalen. Hij werd psychisch geknakt door de hele en halve leugens die in Duitsland werden verspreid. De roem was hem vooruit gesneld. Een knieblessure, opgelopen in de Ronde van Duitsland, leek een voorbode van nog meer onheil. ,,Jan was even de draad kwijt'', sprak Godefroot eufemistisch. Achter de schermen kreeg Ullrich psychologische handleidingen aangereikt.

Toen het weekblad Der Spiegel afgelopen voorjaar ook nog eens met dopingverhalen op de proppen kwamen, was het moreel van Ullrich tot het nulpunt gedaald. Hij werd letterlijk in het zadel geholpen door zijn vaste begeleiders en werd in de zomermaanden zo veel mogelijk uit de wind gehouden. Onder het motto: alles mag, niets moet. De Duitse media werden bewust op afstand gehouden. De gekwetste knie werd zorgvuldig behandeld. Ullrich was de grote afwezige in de Tour. Een rentree liet op zich wachten.

Zijn privé-trainer Peter Becker wilde Ullrich liever helemaal uit de koers houden. Zijn assistent-ploegleider Rudy Pevenage wilde hem in de schaduw van het peloton langzaam wedstrijdritme laten opdoen. Ullrich koos voor de tweede optie en vierde in korte tijd twee aansprekende successen. ,,Dan zie je hoe groot zijn talent is'', sprak Godefroot vol bewondering. ,,Alleen de echte kampioenen herstellen snel van fysiek ongemak.'' Na de eindzege in de Ronde van Spanje, waar hij door het uitvallen van enkele concurrenten de leiderstrui in de schoot kreeg geworpen, behaalde hij gisteren zijn eerste wereldtitel. Der Kaiser deed zijn Italiaanse bijnaam alle eer aan.

Na afloop van de tijdrit onderkende Ullrich de ironie van het mediacircus. Hij werd dit keer niet als slachtoffer maar als held gefilmd en gefotografeerd. Hij nam het lichamelijke ongemak voor lief en toonde zijn gouden medaille met een stralende glimlach. ,,Ik begrijp dat de mensen hun werk moeten doen'', sprak hij diplomatiek. Vervolgens gaf hij enkele nietszeggende antwoorden op enkele voorspelbare vragen. Het tweede wielerleven van Ullrich belooft voor de journalistiek weinig goeds. ,,Jan zou best iets meer flair mogen vertonen'', erkende Godefroot het gebrek aan charisma van zijn kopman.

Ullrich heeft alleen uitstraling op de fiets. Voor de ware wielerliefhebbers is hij een genot om naar te kijken. De Italiaanse toeschouwers waren gisteren in groten getale naar het Piazza della Vittoria gewandeld, om een glimp te kunnen opvangen van de aanstaande wereldkampioen. Omringd door luidruchtige tifosi draaide hij zich warm op de rollerbank. Naast hem vervulden Erik Dekker en Bart Voskamp een betrekkelijk anonieme rol. Onder toeziend oog van enkele landgenoten werkten de Nederlandse deelnemers zich in het zweet. Dekker was na afloop tevreden met een achtste plaats. Voskamp was minder te spreken over zijn 38ste positie.

Ullrich ging gisteren flitsend van start, met de blik op oneindig en de pet achterstevoren. Hij draagt nooit een aerodynamische helm en bewijst dat snelheid voor het merendeel veroorzaakt wordt door sterke benen en grote longen. Ullrich `trapt' volgens zijn ploegarts een vermogen van 500 Watt en daarmee behoort hij tot de krachtpatsers in de karavaan. Dokter Lothar Heinrich van de universiteit in Freiburg bevestigde gisteren dat Ullrich volgens wetenschappelijke tabellen nog lang niet is uitgegroeid. De meeste wielrenners bereiken hun sportieve hoogtepunt als ze bijna dertig zijn. ,,Normaal gesproken kan hij nog een paar jaar doorgroeien'', klonk de onheilstijding voor de concurrenten.

Ullrich heeft waarschijnlijk meer te vrezen van de Duitse media die hem gisteren als vanouds bewierrookten. Der Jan bracht zijn landgenoten in de perszaal in staat van opperste verrukking. Dat belooft weinig goeds voor de nabije toekomst. ,,Jammer dat Ullrich geen Belg is'', meende Godefroot. ,,Hij zou bij ons zeker en vast worden bejegend als een groot kampioen.''

    • Jaap Bloembergen