Spoedcursus

Sylvia Tóth (55)

Beroep: directeur Tóco d'Azur (oud-directeur Content)

,,Op mijn vijftiende ben ik van het lyceum gegaan. Ik moest werken en mijn pleegvader zei: `Je kunt ook 's avonds studeren'. Eerst heb ik de avond-HBS gedaan, daarna heb ik nog een tijdje psychologie gestudeerd. Op zichzelf vond ik de combinatie werken-studeren helemaal niet erg. Maar na een tijdje zag ik dat mijn toekomst toch meer in de richting van mijn werk lag en niet in de psychologie. Toen ben ik ermee gestopt.

Als ik opnieuw kon kiezen, zou ik bedrijfskunde gaan studeren, universitair. Als je in jezelf wilt investeren en je hebt de hersens, dan geeft een studie je iets extra's, een basis. Ik denk niet dat mijn carrière verder was gekomen als ik gestudeerd had, maar ik was er wel erg mee geholpen geweest. Ik liep toch vaak tegen dingen op die ik niet wist en moest dan om uitleg vragen. Wat ik miste was bepaalde financiële kennis, die je tijdens je studie opdoet. Dat merkte ik het sterkst toen ik de management buy out van Content voorbereidde.

Al zeg ik uiteindelijk, met Johan Cruyff: `elk nadeel hep z'n voordeel'. Het voordeel was in dit geval dat ik overal m'n vraagtekens bij zette en de buy out volkomen blanco kon bekijken. Toen ik na twee jaar voorbereiding eindelijk de stap waagde, zat mijn plan enorm goed in elkaar. Ik had mezelf een spoedcursus financial engineering gegeven.

Uit een onderzoek in Elsevier bleek onlangs dat driekwart van de Nederlandse bestuursvoorzitters gestudeerd heeft. Maar het aardige van het verhaal vond ik dat er ook genoeg voorbeelden bleken te zijn van echte ondernemers, zoals Freddy Heineken en Hans Breukhoven, die het zonder studie gered hebben. Je mentaliteit is toch het belangrijkste.''

    • Rentsje de Gruyter