Soms speelt het kind weer in Ronaldo

Zulke begaafde voetballers als die van Brazilië hadden ze op het Amsterdamse sportpark Riekerhaven nog nooit in actie gezien. De meeste aandacht ging uiteraard uit naar Ronaldo. ,,Ik wil dolgraag scoren tegen Nederland.''

In zijn vaderland wordt Ronaldo Luis Nazario de Lima dagelijks geconfronteerd met zijn onstuimige liefdesleven. Eigenlijk gaat het nog maar zelden over voetbal als de 23-jarige spits van het Braziliaanse elftal ergens in beeld verschijnt. Ronaldo werd na zijn vermeende epilepsie-aanval in de WK-finale van 1998 het mikpunt van de medische wetenschap, Ronaldo was maandenlang aan zijn knie geblesseerd, Ronaldo draafde op in Kosovo waar hij een wereldwijde actie tegen armoede ondersteunde. Zondag scoorde hij als invaller eindelijk weer eens voor Inter Milaan en wist iedereen dat ook de voetballer Ronaldo nog bestaat.

Het was de Braziliaanse vedetten gisteren aan te zien dat ze deze week even kunnen ontsnappen aan de dagelijkse stress bij hun werkgevers in Brazilië en Europa. Bij Ronaldo ontwaakte op het veld van het districtskantoor van de KNVB in Amsterdam zo af en toe het spelende kind, dat kraaiend van de pret met een bal jongleerde. Sinds zijn periode bij PSV komt hij een beetje thuis bij een bezoek aan Nederland en nog altijd brabbelt het zorgenkind van de Braziliaanse bondscoach Wanderley Luxemburgo een beetje Nederlands. ,,Ik praat vanmiddag'', zei Ronaldo vriendelijk tegen enkele Nederlandse verslaggevers.

Eerst wilde hij nog even dollen met zijn ploeggenoten, die aanvankelijk de indruk wekten een wedstrijdje te spelen wie als eerste een ruit van het KNVB-kantoor kon laten sneuvelen. Veel kreeg doelman Marcos niet te doen, toen de Brazilianen op hem mochten schieten. Tientallen kinderen beseften echter dat Ronaldo het Nederlands ook verstaat. ,,Met een stifje Ronaldo'', schreeuwde een fan voor de zoveelste poging van Ronaldo de keeper van Palmeiras te passeren. Grijnzend voldeed het veelbesproken fenomeen aan dat verzoek en na de training werd hij als vanouds bestormd door mensen die zijn handtekening wilden.

Het was een curieus gezicht duurbetaalde sterren als Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Roberto Carlos, Elber, Cafu en de tweede oud-PSV'er Vampeta te zien oefenen op een sportpark, waar zondag de topper in de eerste klasse van de zondag-KNVB tussen KBV en Xanthos op het programma staat. Maar juist in deze ontspannen sfeer bloeide Ronaldo weer helemaal op. ,,Ik heb langdurig met hem gesproken'', vertelde bondscoach Luxemburgo gisteravond na de tweede training in Amsterdam. ,,Ik wil graag benadrukken dat de Ronaldo van Brazilië een andere speler is dan de Ronaldo van Inter Milaan.''

Bij Inter staat hij immers onder de moordende druk zijn club na een lange periode van blessureleed eindelijk een hoofdprijs te bezorgen. Maar voorlopig leeft Ronaldo bij Internazionale in de schaduw van zijn voor 100 miljoen gulden aangetrokken collega-spits Christian Vieri. De nieuwe coach van Newcastle United, Bobby Robson, trachtte hem al over te halen naar Engeland te komen. Maar Ronaldo weigerde. Zondag speelde hij tegen Piacenza bijna de gehele tweede helft mee en leverde hij zowaar een belangrijke bijdrage aan de 2-1 overwinning van koploper Inter. ,,Ik heb met de technische staf van Inter afgesproken dat ik eerst aan mijn fysieke conditie ga werken'', vertelde Ronaldo. ,,Ik heb de afgelopen weken keihard getraind en het gaat steeds iets beter met me.''

Het Nederlands elftal hoeft hem zaterdagavond in de Arena nog niet de volle negentig minuten te vrezen. ,,Daarvoor ben ik nog onvoldoende hersteld van mijn laatste knieblessure'', zei Ronaldo. ,,Ik kan hooguit een uurtje meedoen.''

Ronaldo ontbrak in juni in de oefenduels met Nederland en hij moest tevens het toernooi om de Confederations Cup laten schieten. Mede daarom wenst de killer met het spleetje tussen zijn tanden zijn rentree in de Braziliaanse selectie niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Net als in de halve finales van het WK in Frankrijk wil Ronaldo scoren tegen Oranje. ,,Het blijft door mijn verleden bij PSV altijd een bijzondere ervaring om tegen Nederland te spelen. Ik hoop dat het een mooie wedstrijd wordt.''

Mooi wordt het zeker als Ronaldo tegen Nederland in de aanval wordt gekoppeld aan het supertalent, dat de heimwee naar Romario nu al heeft onderdrukt. Zijn naam lijkt bijna symbolisch gekozen, want Ronaldinho Gaúcho, de `kleine Ronaldo' trad in Mexico tijdens het toernooi om de Confederations Cup met zes goals in vijf duels al in de voetsporen van de `grote Ronaldo'. De pas 19-jarige aanvaller van Gremîo werd in eigen land prompt vergeleken met de legendarische Pelé. Maar voorlopig kent Ronaldinho zijn plaats. ,,Het is moeilijk voor te stellen dat je net zo goed zou kunnen worden als je idolen'', vertelde hij aan Voetbal International.

Op sportpark Riekerhaven viel de ranke spits nauwelijks op tussen zijn gerenomeerde teamgenoten. Hoe kan het ook als die andere Ronaldo tegen wil en dank alle aandacht opeist? Eigenlijk zou het gehele leven van Ronaldo zich tussen krijtlijnen moeten afspelen wil hij het ultieme geluk bereiken. In het kanariegele shirt van Brazilië voelt Ronaldo zich veilig, omringd door zijn kameraden kan hij tenminste zichzelf zijn.

En zo vertolkte Ronaldo gisteravond in Amsterdam zijn wensdroom: ,,Ik heb een beroerde periode achter de rug. Maar ik wil me nu vooral weer op het voetbal kunnen concentreren. De enige druk die ik mezelf opleg, is dat ik weer kan leven voor het voetbal.''

    • Robèrt Misset