Slalom op de muismat

Te oud, te fragiel of te verstandig om nog aan skateboarden te beginnen? Wie toch de wens koestert om fraaie trucs uit te voeren op zo'n board, kan het ook anders aanpakken. Niet met hele lijf op een plankje hout, maar met twee vingers op een miniatuurversie: het fingerboard.

Het fingerboard is een bijzonder klein stukje speelgoed dat is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Het schaalmodel skateboard bestaat net als de volwassen versie uit een plankje op vier wieletjes die ook nog vervangen kunnen worden (een mini-dopsleutel en schroevendraaier worden meegeleverd).

Wie eenmaal het fingerboard in bezit heeft, zal al gauw zijn collega's of huisgenoten tot waanzin drijven. Met de vingers stevig op het bord denderen en ratelen de miniwieltjes over alles en iedereen. Een gladde bureautafel is fingerboardterrein bij uitstek: even vaart maken, over het keyboard raggen en tot slot een slalom tussen de plastic koffiebekertjes. Wie op het juiste moment een ferme tik geeft op een van de twee opstaande uiteindes van het plankje, ziet het fingerboard de lucht in vliegen.

De eerste dagen bestaat de bezigheidstherapie voornamelijk uit spielerei. Je kan net zo goed de vingers plaatsen op een Matchbox-autootje en jezelf Schumacher wanen. Ook met de mini-Ferrari kan je slalommen tussen de koffiekopjes. Er is echter veel meer te halen uit het fingerboard. Zo bestaan er talloze trucs die de nodige vingervlugheid vragen. Bijvoorbeeld de `walk the dog': razendsnel het bord 180 graden omdraaien en de vingers hierbij verwisselen. Of de `Ollie Impossible': een truc waarbij het board in de lucht wordt gedraaid en vervolgens weer met de vingers erop wordt geland.

Met het fingerboard een weekje in bezit, lukt geen enkele truc en rijd ik nog steeds over keyboards en muismatten. Het is misschien nuttige anti-rsi therapie maar indrukwekkend is het niet. Toch zijn er genoeg die de kunsten wel naar behoren onder de knie hebben. In Nederland zijn onlangs de Nederlandse Kampioenschappen gehouden en ook Internet geeft blijk van een trouwe aanhang. Er zijn genoeg sites met tips voor de laatste trucs of waar mini-halfpipes of ramps voor de huiskamer gekocht kunnen worden.

Het fingerboard ziet er weliswaar uit als een skateboard en je kan er trucs mee doen maar daar houdt de vergelijking dan ook wel op. Op het normale board van stokbroodlengte loopt met name de ongeoefende enthousiasteling de nodige risico's: schaafwondje hier, kneusinkje daar. Het echte skaten vraagt dan ook een fatsoenlijke coördinatie van vele spieren en gewrichten. Met twee vingers op een stukje hout is daar geen sprake van. Misschien dat je een keer een nagel breekt maar je moet wel bijzonder onhandig zijn wil je het nog kwader maken.

Een ander aspect van het fingerboard is de verzamelwaarde. Zelfs wie zijn vingers gewoon stil houdt, kan plezier beleven aan dit hebbedingetje. De plankjes zijn namelijk met de meest uitzinnige beelden aan de onderkant beschilderd. Een kleine selectie uit het assortiment van fabrikant Tech Deck: vervaarlijke manga-meisjes met pistolen, doodshoofden, duivels, gieren, de Manhattan Bridge of Jimi Hendrix. Leuk om mee te spelen, leuk om naar te kijken.

Fingerboards zijn doorgaans te koop in de gespecialiseerde skatewinkels. In Amsterdam bijvoorbeeld: Subliminal, Nieuwendijk 134a, 020-4282606. Ook voert America Today (onder meer in de vier grote steden) enige fingerboards. De boards kosten tussen de ƒ20 en ƒ30. Goedkopere exemplaren (ƒ4,95) zijn ook te vinden bij speelgoedketen InterToys. Internetsites: tik bij www.yahoo.com `fingerboarding' in.

    • Tijn Kramer