Selectie Muziek

Bach 2000

Het Bach 2000-project van de Nederlandse Bachvereniging ter herdenking van het 250ste sterfjaar van Johann Sebastian Bach (1685-1750) begint de komende weken met een serie concerten met muziek uit de muzikale erfenis van de familie Bach: Johann Bach (1604-1673), Johann Christoph Bach (1642-1703), Johann Michael Bach (1648-1694), Johann Ludwig Bach (1677-1750) en Johann Sebastian Bach. 7 okt 20u15 Groote Kerk Maassluis; 8 okt 20u Bovenkerk Kampen; 10 okt 11u Concertgebouw Amsterdam; 13 okt Grote Kerk Alkmaar; 14 okt 20u15 Waalse Kerk Amsterdam; 16 okt 20u30 O.L.V. Kerk Maastricht; 18 okt 20u15 Grote Kerk Naarden; 30 okt 20u15 Pieterskerk Utrecht.

Arcadi Volodos

De Russische pianist Arcadi Volodos maakt een recitaltournee door ons land met op het programma de Sonate in G `Fantasie' van Schubert, de Sonate nr 5 van Skrjabin, de Ballade nr 2 en Les cloches de Genève van Liszt en de Hongaarse rapsodie nr 13 van Liszt in een bewerking van de pianist. 13 okt 20u15 Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven; 15 okt 20u15 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht; 17 okt 20u15 Concertgebouw Amsterdam; 20 okt 20u15 Aula Kath. Univ. Tilburg; 21 okt 20u Muziekcentrum Enschede.

Schnittke

Muziek van de Russische componisten Schnittke (de Nederlandse première van zijn Pianotrio, Epilog en A Paganini), Korndorf (de wereldpremière van Passacaglia), Vasks en Barkauskas, wordt gespeeld door pianiste Irina Schnittke, violist Oleg Krysa en cellist Alexander Ivashkin. 9 okt 20u15 Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam.

Opera in concert

La resurrezione van Händel wordt 10 okt 20u15 in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw concertant uitgevoerd door The English Concert olv Trevor Pinnock mmv Nancy Argenta, Lynne Dawson, Robin Blaze, Benjamin Butterfield en Alan Ewing.

Boubacar Traoré

Hij werd door Lieve Joris vereeuwigd in haar boek Mali Blues, de naar Parijs verhuisde troubadour Boubacar `karkar' Traoré. 7 okt Espace Senghor Brussel, 8 okt Crossing Border Den Haag en vanaf 22 okt in Luik, Dendermonde (B), Amsterdam, Groningen, Enschede en Groot Schermer.

Jazz & Fusion

Het nieuwe seizoen onder deze vlag in de Melkweg begint met twee uitstekende Nederlandse groepen: Body Acoustic van de gelauwerde pianist Michiel Borstlap en Second Vision van gitarist Marnix Busstra, bekend van o.a. Karin Bloemen. 13 okt Melkweg Amsterdam.

Meindert Talma/Daryll Ann

De twee beste Nederlandse pop-cd's van het jaar komen van de close harmony-gitaargroep Daryll-Ann (Happy Traum) en van de Friese romanschrijver/zanger Meindert Talma en zijn groep The Negroes. Op de cd Dammen met ome Haho bezingt Talma het landleven van Surhuisterveen, met liedjes over de `Versmobiel Ondernemer' en vakantie in Strandheem (`We werden bruin van onze kruin / tot aan onze tenen / en 's avonds konden we niet meer staan / op onze dronken benen'). 13 en 14 okt Paradiso, Amsterdam.