Selectie Films

After Life

In de tweede film van de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda moeten pas overledenen in een verlopen filmstudio binnen een week een herinnering uitkiezen om mee te nemen naar de eeuwigheid. Verrassende lichte bijna-komedie, die meer over film gaat dan over metafysica. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: `t Hoogt.

Golden Earring: don't stop the show

Voorbeeldige, geautoriseerde documentaire biografie van Nederlands meest stabiele rockgroep Golden Earring. Regisseur en clipmaker Rogier van der Ploeg schildert een portret door interviews, archiefmateriaal en ontmoetingen met ex-leden en andere getuigen van een band die gewoon zijn werk doet, al vijfendertig jaar. Leiden: Kijkhuis Leiden.

The Making of a New Empire

Journalistieke documentaire van regisseur Jos de Putter verschaft unieke beelden van een Tsjetsjeense warlord, maffiabaas en zakenman, die openhartig vertelt over zijn haat tegen de Russen, zijn schimmige verleden en zijn pogingen om door controle over de olieleidingen internationale macht en aanzien te verwerven. Amsterdam: Kriterion/Studio K.

Tu Ridi

Net als in Kaos baseerden Paolo en Vittorio Taviani zich op personages uit de Siciliaanse novellen van Pirandello voor dit tweeluik over de onontkoombaarheid van een gewelddadige dood. Kunst en wetenschap bieden troost, in meesterlijk vormgegeven en intensief geobserveerde details. Amsterdam: Desmet. Den Haag: Haags Filmhuis. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

The Opposite of Sex

Regiedebuut van scenarioschrijver Don Roos is een vileine komedie over een gemeen pubermeisje (Christina Ricci), dat politiek-correcte opvattingen over homo's en verschillende soorten liefde aan haar laars lapt. Slimme constructie met voice-over speelt met de verwachtingen en de vooroordelen van de kijker. Amsterdam: Desmet. Den Haag: Babylon. Groningen: Camera. Nijmegen: Cinemariënburg.

En verder

Analyze This in meer dan 10 theaters; Deconstructing Harry Amsterdam: The Movies, De Uitkijk. Den Haag: Babylon. Delft: Filmhuis Lumen. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Scala. Rotterdam: Lantaren/Venster; Eyes Wide Shut in meer dan 35 theaters; Existenz Amsterdam: Kriterion/Studio K. Apeldoorn: Gigant. Eindhoven: Plaza Futura. Maastricht: Lumière; Festen Amsterdam: The Movies, Desmet. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Cinemariënburg. Tilburg: Louis. Utrecht: 't Hoogt; Happiness in meer dan 9 theaters; Hideous Kinky Amsterdam: Cinecenter. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Gouda: Arcade, Filmhuis Gouda. Nijmegen: Cinemariënburg. Tilburg: Cinecitta; La vie rêvée des Anges Alkmaar: Provadja; Regenation Delft: Filmhuis Lumen; Shakespeare in love Deventer: Filmhuis De Keizer; The Thomas Crown Affair in meer dan 15 theaters.