Regionale beurs in Gelderland afgeblazen

De Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) ziet af van de oprichting van een regionale effectenbeurs in Gelderland. Oud-directeur W. Vrijhoef van de GOM is intussen bezig met de oprichting van een Internet-beurs, met name bedoeld voor het Europese midden- en kleinbedrijf.

In een uiterst summiere verklaring laat de GOM weten dat ,,de raad van commissarissen heeft besloten te stoppen met de ontwikkeling van een regionale beurs''. Een woordvoerder wilde vanochtend verder niet reageren. Volgens oud-directeur Vrijhoef, initiator en hartstochtelijk voorvechter van de regionale beurs, heeft het stopzetten waarschijnlijk te maken met zijn vertrek, eerder dit jaar. ,,Het stoppen is natuurlijk doodzonde, maar de nieuwe directie zal een ander idee hebben over de risico's die je als ontwikkelingsmaatschappij mag en wilt lopen.'' De GOM heeft naar schatting enkele tonnen gestoken in het project.

Vrijhoef is naar eigen zeggen ,,druk bezig'' met een soort vervolg op de regionale beurs, in samenwerking met de Tilburgse hoogleraar H. Schenk. Met een aantal andere initiatiefnemers wil Vrijhoef een Internetbeurs oprichten. De beurs, waarop beleggers zonder tussenkomst van banken of intermediairs zelf in de aangesloten beursfondsen kunnen handelen, is volgens Schenk vooral aantrekkelijk voor het Europese midden- en kleinbedrijf. Er zal een aantal regionale servicebureaus worden opgericht, waardoor ,,het MKB bij wijze van spreken bij een kantoor om de hoek naar de beurs kan gaan'', aldus de hoogleraar.

Schenk brak bij zijn benoeming tot hoogleraar in Tilburg, begin vorig jaar, al een lans voor een Internetbeurs. Het is volgens hem zowel voor de belegger als voor het deelnemende bedrijf aantrekkelijk. De initiatiefgroep heeft op dit moment ,,een paar miljoen gulden'' aan toezeggingen binnen. Voor de opzet van een Internetbeurs is tien tot twintig miljoen gulden nodig.