Regenval in M-Amerika eist 180 levens

Stortregens in Mexico en Midden-Amerika hebben tot nu toe 180 levens geëist en voor miljoenen guldens schade aangericht. De situatie in Mexico blijft kritiek, terwijl de weersverwachting voor andere landen in de regio gunstig is.

De Mexicaanse staat Puebla werd gisteren het hardst getroffen. In een paar uur tijd vielen daar 81 doden door overstromingen en daarmee gepaard gaande modderstromen. Honderden mensen worden vermist; vermoedelijk liggen veel van hen onder de modder begraven. Ten minste 200.000 mensen zijn dakloos. ,,Het is verschrikkelijk'', zei een getuige. ,,Het water komt als watervallen van de bergen af.'' Op sommige plekken viel 3,75 centimeter neerslag per dag.

In de Mexicaanse staat Veracruz, waarboven de tropische depressie zich concentreert, zijn verscheidene dorpen volledig geïsoleerd. Inwoners hebben een veilig heenkomen gezocht op de daken van hun huizen. Reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door het slechte weer. Dinsdag stortte een reddingshelikopter met drie inzittenden neer. In een andere staat kwamen zeven mijnwerkers om toen een deel van het gangenstelsel inklapte. Uit Tulancingo, 110 kilometer boven Mexico-stad, zijn 20.000 mensen geëvacueerd omdat een nabijgelegen stuwdam dreigde door te breken.

Midden-Amerika wordt al twee weken door hevige regenval geteisterd. Daarbij vielen tot nu toe 70 doden; er zijn duizenden mensen geëvacueerd. Oogsten zijn volledig mislukt. De gevolgen van de orkaan Mitch, die vorig jaar oktober door de regio raasde, zijn daar nog steeds merkbaar. In veel riolen en drainagesystemen zitten nog steeds modderresten van de orkaan. Daardoor kan het water moeilijk weg en blijft het gebied extra kwetsbaar voor overstromingen, aldus experts. (Reuters, AFP, AP)