Proef met Internet via GSM-toestel

British Telecom en Microsoft gaan samen Internet aanbieden op mobiele telefoons. Als proef kunnen duizend werknemers van vijf Britse en Noorse bedrijven drie maanden lang met hun GSM-toestel e-mail ontvangen en informatie van het web halen. Ook kan de beller zijn elektronische agenda op het schermpje inkijken.

Afgelopen maart besloten Microsoft en British Telecom al hun krachten te bundelen bij de ontwikkeling van dergelijke diensten. Voor de productie van de telefoons, waarmee de, uiteraard erg korte, berichten gelezen kunnen worden, schakelen zij het Zuid-Koreaanse Samsung en het Franse Sagem in.

Als de tests slagen, willen de twee ondernemingen het datatelefoneren begin volgend jaar ook bij het grote publiek introduceren. Het is nog onduidelijk hoeveel de nieuwe manier van telefoneren de consument gaat kosten.

BT en Microsoft willen hiermee vooral de concurrentie aangaan met Symbian, het samenwerkingsverband van de telefoonfabrikanten Ericsson, Nokia, Motorola en het Britse Psion. Dat heeft ook aangekondigd binnenkort de Internet-telefoniemarkt te betreden.

BT heeft onder de naam Concert in tien landen meer dan dertien miljoen mobiele klanten. Onlangs sloot het nog een strategisch verbond met de Amerikaanse telecomgigant AT&T. Gezamenlijk gaan zij 41 miljoen mobiele bellers bedienen in zeventien landen. In Nederland is BT samen met de NS aandeelhouder van Telfort. (ANP)