Oude coalitie India krijgt meerderheid

De Indiase regeringscoalitie onder leiding van de nationalistische hindoepartij BJP heeft een meerderheid in het nieuwe parlement.

Nog voordat vanmiddag alle 360 miljoen stemmen waren geteld, werd bekend dat de BJP van premier Atal Behari Vajpayee, samen met 21 kleinere coalitiepartijen, in ten minste 272 van de 543 kiesdistricten heeft gewonnen.

De Congrespartij van Sonia Gandhi behaalde een nieuw dieptepunt in de 114-jarige geschiedenis van de partij. Terwijl de weduwe van de vermoorde premier Rajiv Gandhi zelf voor het eerst werd gekozen in het parlement, kwam haar partij tot dusverre niet verder dan 123 zetels. In dertien districten stevende de Congrespartij op winst af.

De BJP dankt de meerderheid vooral aan haar coalitiegenoten, overwegend kleinere regionale partijen waarmee de BJP de verkiezingen was ingegaan. De BJP had aan het eind van de ochtend in 171 kiesdistricten zetels gewonnen en lag voor in acht andere districten waar nog niet alle stemmen waren geteld. Volgens analisten zouden de BJP en haar coalitiegenoten samen uitkomen op ongeveer 294 zetels, een comfortabele meerderheid in het parlement. Verwacht wordt dat de nieuwe regering van de 72-jarige Vajpayee volgende week al zal worden beëdigd.

De vorige regering van Vajpayee, die geen meerderheid in het parlement had, werd in april ten val gebracht door de oppositie, onder aanvoering van de Congrespartij. Toen bleek dat Sonia Gandhi ook geen meerderheidsregering kon vormen schreef president Narayanan nieuwe verkiezingen uit, de derde sinds 1996.

De effectenbeurs van Bombay schoot vanochtend met vier procent omhoog na het nieuws dat de BJP en haar coalitiegenoten een meerderheid zouden halen in het parlement. Dat betekent volgens analisten dat een einde komt aan jaren van instabiliteit in de Indiase politiek. De laatste vier jaar telde India vier regeringen.

Premier Vajpayee won in zijn kiesdistrict Lucknow, de hoofdstad van de deelstaat Uttar Pradesh, met grote overmacht.

Sonia Gandhi werd gekozen in het disctrict Bellary in de zuidelijke deelstaat Karnataka. Naast haar werd nog een aangetrouwde Gandhi-nazaat gekozen in het parlement: Maneka Gandhi. Zij is de weduwe van Rajivs broer Sanjay Gandhi, die in 1980 om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk. De beide schoondochters van oud-premier Indira Gandhi hebben geen contact met elkaar.

    • Rob Schoof