Océ schrapt duizend banen

Kopieermachinefabrikant Océ schrapt in binnen- en buitenland duizend van de 21.000 banen. De sanering is volgens het Venlose bedrijf nodig omdat de toegenomen concurrentie de prijzen zwaar onder druk zet. Het concern is bovendien verrast door de snelle opkomst van digitale kopieermachines die door een computer kunnen worden aangestuurd. Deze apparaten vergen veel minder onderhoud dan conventionele analoge machines, zodat Océ zijn lucratieve service-afdelingen moet afslanken.

Océ maakte de ontslagronde vanochtend bekend, tegelijk met de resultaten over het derde kwartaal. In de maanden juni tot en met augustus zag het concern de operationele winst dalen met bijna 3 miljoen euro tot 49,3 miljoen (108,5 miljoen gulden). Ook de nettowinst daalde, tot 24,2 miljoen euro. De afzet aan de Amerikaanse distributeur Ikon viel in het derde kwartaal zeer sterk terug. Hierdoor groeide de omzet van Océ in het derde kwartaal met slechts 2 procent.

De reorganisatie, die het concern zo'n 55 miljoen euro kost, moet volgend jaar leiden tot `herstel van de winstgroei'. Beleggers reageerden geschrokken. Het aandeel Océ, dat eerder deze week sterk was gestegen, verloor vanmorgen in Amsterdam bijna 7 procent op 17,10 euro.

Door de reorganisatievoorziening zal Océ in het vierde kwartaal diep in de verliezen duiken. Afgezien van de reorganisatievoorziening hoopt Océ de winst over geheel 1999 ongeveer te houden op het niveau van 129 miljoen euro dat vorig jaar is gerealiseerd.

De snelle opkomst van digitale kopieerapparaten gaat ten koste van de analoge modellen. ,,Vorig jaar plaatsten we bij wijze van spreken twee nieuwe analoge apparaten tegen één nieuwe digitale. Dat is nu andersom'', aldus een woordvoerder vanmorgen. De verkoopcijfers vallen zo tegen dat het concern heeft besloten geen nieuwe analoge kopieerapparaten meer te ontwikkelen.

Vorige maand meldde Océ al dat het tweehonderd banen in Nederland moet schrappen. Nu komen daar nog eens achthonderd arbeidsplaatsen in het buitenland bij. De reorganisatie bij Océ komt ruim een maand na het plotselinge vertrek van bestuursvoorzitter J. Hovers, die slechts anderhalf jaar in dienst is geweest. Over de reden van zijn vertrek zijn nooit mededelingen gedaan.

CONCURRENTIE: pagina 13