Nieuwsgierig

Hans Alders (46)

Beroep: commissaris van de koningin

provincie Groningen

,,Als u het aantal brieven zou zien dat binnenkomt voor drs. J.G.M. Alders, zou u verbaasd staan. Ik ben op m'n zestiende van school gegaan; als ik opnieuw zestien was, zou ik waarschijnlijk bestuurskunde of economie gaan studeren.

Het is niet echt een keuze geweest, dat niet-studeren. Ik zat op de middelbare school in de tijd dat de leerlingenraden opkwamen en vochten voor inspraak en medezeggenschap. Ik ging in die raad zitten, wat heel spannend was, maar me ook vervreemdde van de leerkrachten. De relatie liep fout en ook uit stijfkoppigheid heb ik toen gezegd: `Ik ga van school af'.

,,Daarna vertoonde ik een dubbele reactie. Enerzijds wist ik dat ik een onverstandige stap had gezet en zat ik ermee in m'n maag. Ik was bang dat het nooit meer wat zou worden met mij. Vroeg me af hoe ik mijn vriendjes moest bijhouden die wél gingen studeren. Maar over die onzekerheid groeide ik heen, doordat ik steeds een stapje extra zette. Daardoor werd het verschil tussen hen en mij nooit zo groot.

Wat je nodig hebt is een grote mate van nieuwsgierigheid. Door veel te lezen en dingen op te zoeken, vergaarde ik niet alleen kennis, ik leerde vooral hoe ik toegang kon krijgen tot kennis.

Toen ik Tweede-Kamerlid werd, was ik ineens verantwoordelijk voor een wetsontwerp en alles wat daarbij kwam kijken. Natuurlijk merkte ik dat zaken als analyseren, verbanden leggen en doorredeneren misschien makkelijk gaan als je gestudeerd hebt. Maar je kunt het ook jezelf eigen maken en zonder studie carrière maken. Als je maar het geluk hebt dat je ergens in de praktijk mag laten zien wat je kunt. De PvdA, waar ik ging werken, was in dat opzicht een hele inspirerende en motiverende omgeving.''