Nieuwe bundeling Japanse banken

Twee grote regionale Japanse banken hebben vandaag aangekondigd de krachten te bundelen. Asahi Bank en Tokai Bank brengen hun activiteiten vanaf oktober volgend jaar onder in een financiële houdstermaatschappij waarin ze beide een belang van 50 procent krijgen. Daarmee ontstaat de op twee na grootste bank in Japan.

De bundeling komt niet onverwacht. Eind augustus maakte de Japanse krant Yomiuri Shimbun er al melding van. Volgens het dagblad menen de twee banken dat maatregelen noodzakelijk zijn om te kunnen overleven in het Japanse bankwezen. De Japanse banken kampen nog steeds met onrendabele leningen, die de economie van Japan forse schade hebben toegebracht.

In augustus besloten ook de banken IBJ, Dai-Ichi Kangyo en Fuji Bank te fuseren. Zij worden met een balanstotaal van 140 biljoen yen (2,9 biljoen gulden) veruit de grootste bank van Japan. Daarna volgt Bank of Tokyo-Mitsubishi met 69,8 biljoen yen (1,3 biljoen gulden). De bezittingen van de jongste fusiepartners Asahi en Tokai komen samen op 59 biljoen yen (1,1 biljoen gulden). De nieuwe bankengroep, die als voorlopige naam Tokai-Asahi krijgt, kondigde een vergaande reorganisatie aan, die tot een verlies van naar schatting 4.000 arbeidsplaatsen zal leiden. Tokai-Asahi heeft als belangrijkste ambitie om een ,,superregionale bank'' te worden.

De houdstermaatschappij, die wordt gevestigd in het huidige kantoor van Tokai Bank in de stad Nogaya, moet over precies een jaar operationeel zijn. Dan worden de activiteiten van de twee opgedeeld in drie regionale banken in Japan en één internationale bank.

President-directeur Tatsuro Ito van de Asahi Bank wordt de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen en zijn collega Hideo Ogasawara van Tokai krijgt de functie van bestuursvoorzitter, zo maakten de partners vandaag bekend.

De twee banken denken op korte termijn 32 miljard yen (615 miljoen gulden) op hun kosten te kunnen besparen, door al eerder in gang gezette reorganisaties. De totale kostenbesparingen zullen naar schatting oplopen tot 55 miljard yen, mede door de personeelsinkrimping. (KRF, Reuters, ANP)