Kinderagenda

Boekenweek

Gisteren is de Kinderboekenweek echt begonnen en in veel bibliotheken en kinderboekwinkels is er van alles te doen: voorlezen, signeren en er zijn workshops en theatervoorstellingen. Een greep:

Rotterdam:

In de Centrale Bibliotheek is op zondag 10 oktober een Kinderboekenfeest. In het theater zijn voorstellingen van Poppentheater Jacobus Wieman en minitheater Papageno. Er zijn workshops toneel en muziek door docenten van het Jeugdtheater Hofplein en wie wil weten hoe het vroeger toeging op school kan in het Nationaal Schoolmuseum een les van Ot en Sien volgen. Als je op de foto wilt als Pippi Langkous of als Astrix moet je naar de fotostudio, in de Centrale Discotheek kunnen cd-hoesjes worden gemaakt en verder is er Circus Rotjeknor (wie weet heb je talent), schoolbord tekenen, een Kinderperscentrum, knutselen, boekbinden, schminken, boeken ruilen en natuurlijk veel lezen. Op de schrijversmarkt staan o.a. Annemarie van Haeringen, Rindert Kromhout, Sjoerd Kuijper en Guus Kuijer, die niet alleen hun boeken signeren, maar ook voorlezen.

*Kinderboekenfeest op zo 10 okt van 11-17u in de Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110, Rotterdam. De toegang is gratis, de voorstellingen in het Bibliotheektheater kosten ƒ2. Inl 010-2816100.

Kinderen die in 1910 naar school gingen leerden nog lezen met leesplankjes, zaten keurig in bankjes met hun eigen inktpotje en als ze vervelend waren wilde de meester nog wel eens een tik met de lineaal uitdelen. Wil je er meer van weten ga dan zaterdag 9, zondag 10 en woensdag 13 oktober van 12-17u naar een oud klaslokaal van omstreeks 1910 van het Schoolmuseum, Nieuwemarkt 1a, Rotterdam. Inl 010-4045425.

Den Haag:

Reusachtige boeken met levensgrote foto's van Jacques Vriens wijzen bezoekers de weg naar zijn boeken op de expositie En de groeten van Jacques Vriens: Schoolverhalen in het Kinderboekenmuseum. Jacques Vriens is jarenlang schoolmeester geweest en dat is in zijn boeken goed te lezen. Elk `reuzenboek' heeft een eigen thema en de meesten hebben met school te maken zoals schoolreisje, pesten, toets, meesters en juffen en verliefdheid. Het mooiste voorwerp op de tentoonstelling is misschien wel de `vertelvaas'. Een vaas met figuurtjes die vroeger bij hem thuis, toen hij een kleuter was, op de schoorsteen stond. Als de kachel brandde fantaseerde hij dat de figuurtjes door de warmte van de kachel tot leven kwamen en allerlei avonturen beleefden. Een miljoen basisschooleerlingen heeft hij ook een prentbriefkaart gestuurd. De kaart gaat over meester Jaap, een lieve, maar onhandige meester, die voor de klas staat te huilen als zijn poes dood is en niet goed samen met zijn leerlingen durft te zwemmen, omdat hij er in zwembroek uitziet als een melkfles met een dikke buik. Ook is er nu een gratis boekje verschenen: Meester Jaap gaat naar het Kinderboekenmuseum, elk kind dat in de maand oktober een Railrunner kaartje koopt, krijgt het boekje gratis. Op zondag 10 oktober om 12u en 15u komt Jacques Vriens ook voorlezen uit zijn schoolverhalen.

*En de groeten van Jacques Vriens: Schoolverhalen t/m 12 maart in het Letterkundig Museum/Kinderboekenmuseum, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. Jacques Vriens leest voor op zo 10 okt om 12u en 15u. Toegang ƒ6 inclusief de toegang tot de expositie res 070-3339666.

Utrecht:

Een kleine mol wil weten wie er op zijn hoofd heeft gepoept en gaat langs het paard, de koe en nog meer dieren om er achter te komen wie de boosdoener is. Maar al die dieren laten zien dat zij het niet waren. Totdat hij bij de hond van de slager komt, zou die misschien....? Over dit boek wordt zaterdag 9 oktober om 12u en 13u voorgelezen en gespeeld in de Utrechtse Kinderboekhandel. Om 14u signeert Wolf Erlbruch, die de illustraties bij het boek maakte. Ook verschijnt voor de speciale prijs van ƒ4,95 zijn nieuwste prentenboek `s Nachts. Zaterdag 9 en zondag 10 oktober is er een Kleuter-theater-festival met workshops en o.a. De maan is een pannekoek en de Oogst van de draak in het Moluks Historisch Museum en woensdag 13 oktober signeert Guus Kuijer o.a. zijn nieuwste boek Voor altijd samen, amen.

*Theater over een mol die wil weten wie er op zijn hoofd gepoept heeft op za 9 okt om 12u en 13u in de Utrechtse Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10. Res 030-2322057, om 14u signeert Wolf Erlbruch. Kleuter-theater-festival op za 9 en zo 10 okt in het Moluks Historisch Museum, Kruisstraat 313. Aanvang voorstelling 13u en 15u en workshops tussen 14u en 15u. Res 030-2367116. Toegang kinderen tot 12 jaar ƒ6, daarboven ƒ10. Guus Kuijer signeert wo 13 okt om 14u in de Utrechtse Kinderboekwinkel.

Nijmegen:

Wie wil weten hoe Annemarie van Haeringen haar prenten tekent, kan vrijdag 8 oktober van 16-17u30 meedoen met een workshop. In de tentoonstellingsruimte hangen de originele illustraties uit haar boek Malmok en ook zal ze voorlezen en haar boeken signeren. Dinsdag 12 oktober van 16u30-18u komt Rindert Kromhout van Meester Max, Ellie en Nellie en de Billenbijters voorlezen en signeren.

Dordrecht:

Een jury met kritisch luisterende kinderen heeft gisteren de Dordtse Voorleeskampioen 1999 gekozen uit allemaal zenuwachtige juffen en meesters van basisscholen. Woensdag 13 oktober zijn de peuters en kleuters aan de beurt, want dan wordt de Dordtse Voorleeswedstrijd voor leid(s)ters van peuterzalen en kinderdagverblijven in Kinder- en Jeugdboekwinkel De Giraf, Groenmarkt 42 gehouden. Vanaf 15u strijden 6 kandidaten en de jury bestaat uit peuters en kleuters.

Wetenschapsweek

In 200 musea, ziekenhuizen, bibliotheken, universiteiten, hogescholen, sterrenwachten en bedrijven in heel Nederland is van zaterdag 9 t/m zondag 17 oktober van alles te beleven tijdens de Wetenschaps- en techniekweek. Ook dit jaar kunnen kinderen van 6-14 jaar met lijm, schaar en soldeerbout aan de slag in de pretlabs. Er zijn vier verschillende bouwpakketjes: Kliederkladder (zelf verf maken met pigmenten), Disco (dansers en danseressen met elastiek laten bewegen), Quizmaster (hij reageert met licht en geluid op het `snelste' antwoord) en Spacevlag (een lichtkrant die een boodschap in de lucht schrijft). Kijk in de programmakrant of er iets bij je in de buurt is. Op Internet is er ook een wetenschapsquiz, die geschikt is voor jongeren en misschien samen met je klas op school gemaakt kan worden. www.konbib.nl/wsf/wtw. De eerste prijs is een multimedia PC. Inl 0030-2727350.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker