Jesse wil als bh reïncarneren

Het gebeurt niet vaak dat een Amerikaans politicus zich lovend uitlaat over het drugs- en prostitutiebeleid in Amsterdam. Maar Jesse Ventura is dan ook een geval apart.

Jesse Ventura, de voormalige showworstelaar die vorig jaar tot ieders verrassing gekozen werd tot gouverneur van Minnesota, is niet alleen de meest kleurrijke en onconventionele politicus in lange tijd, hij is inmiddels ook een machtsfactor van betekenis aan het worden in de Amerikaanse politiek. Amper een jaar na zijn verkiezing is hij al bekender dan de meeste gouverneurs ooit zullen worden. Hij is een vertrouwde verschijning op de televisie, en ook de schrijvende pers krijgt maar geen genoeg van hem. Deze week staat Ventura voor op Newsweek, was hij te zien op de politieke talkshow Meet the Press en sprak hij op Harvard de studenten van het Institute of Politics toe.

Maar het meeste opzien baarde hij met een vraaggesprek in het novembernummer van Playboy, waarin hij georganiseerde godsdienst afdeed als ,,een schijnvertoning en een invalidenkruk voor mensen met een zwakke geest''. In een land waar tachtig procent van de bevolking zich beschouwt als gelovig, en waar wekelijks honderd miljoen mensen naar de kerk gaan, laten politici zich zelden in dergelijke termen uit. Op de vraag hoe hij gereïncarneerd zou willen worden antwoordde Ventura: als een bh van de extra grote maat 38 DD.

Zijn politieke positie omschrijft Ventura als conservatief op economisch gebied en links in sociaal-culturele kwesties. Hij is trots op de belastingverlaging die hij heeft doorgevoerd, hij vindt dat abortus legaal moet blijven, levert felle kritiek op de `War on Drugs' en pleit voor legalisering van prostitutie. ,,Mijn vrouw en ik waren in de rosse buurt in het hart van Amsterdam, waar je drugs, openlijke prostitutie en pornografie hebt'', vertelt hij in het omstreden Playboy-interview. ,,En je staat versteld, maar om tien uur 's avonds zagen we daar nog een hele bus bejaarden aan een wandeling beginnen. Als het allemaal niet illegaal is, dan heb je grote kans dat er ook geen geweld is.''

Overigens gelooft Ventura heilig in het recht op wapenbezit. Na het bloedbad op een middelbare school in Colorado zei hij dat het drama beperkt had kunnen worden als er op de school meer mensen bewapend waren geweest.

Ventura is lid van de Hervormingspartij van Ross Perot. Als enige in die partij heeft hij een verkiezingsstrijd om een hoge politieke functie gewonnen. En daaraan ontleent hij onder zijn partijgenoten groot gezag. Deze zomer moest Perot aanzien hoe niet zijn kandidaat, maar een geestverwant van Ventura tot partijvoorzitter werd gekozen. En sinsdien zijn de twee verwikkeld in een harde strijd om de controle van de partij.

Wie bij de presidentsverkiezingen in het jaar 2000 de kandidaat van de Hervormingspartij zal zijn, hangt af van de uitkomst van die strijd. Ventura heeft de onroerendgoedmagnaat Donald Trump als zijn man naar voren geschoven. Perot lijkt zijn kaarten te zetten op de Republikein Pat Buchanan, die naar verwachting zal overstappen naar de Hervormingspartij.

Ook Ventura zelf, die nog maar een jaar geleden nauwelijks enige politieke ervaring had, wordt getipt als presidentskandidaat, zij het pas in 2004 omdat hij eerst zijn gouverneurschap wil afmaken. Maar ook de komende presidentsverkiezingen zou hij kunnen winnen, legt hij uit in Playboy. ,,Mijn plan zou zijn om tot juli buiten de race te blijven. Ik zou Gore en Bush elkaar laten afmaken, net zolang tot het publiek ze allebei niet meer kan verdragen. Dan stap je naar voren, drie maanden voor de verkiezingen, en win je de hele zaak. Je hoeft alleen maar te zorgen dat je op het juiste tijdstip voldoende momentum hebt, precies zoals ik in Minnesota heb gedaan.''

Maar in Minnesota, waar ze Ventura nu een beetje kennen, beginnen zijn populariteitscijfers af te nemen, vooral na de recente opmerkingen in Playboy. De grootste vijand van de gouverneur is niet een politicus, maar een collega-entertainer: de populaire schrijver en radio-conferencier Garrison Keilor, die Ventura ijselijk goed kan nadoen. ,,Hij is voor niemand gevaarlijk'', schrijft Keilor deze week in Time. ,,Hij is alleen groot, en luidruchtig en arrogant. Hij is een vent met een bh-maatje 38 DD op zijn hoofd, terwijl we alleen maar iemand nodig hadden om de staat te besturen.''

    • Juurd Eijsvoogel