Internationale beurzen

LONDEN

Onder aanvoering van de telecom- en farmaciebedrijven klom de FTSE-index op de Londense beurs snel naar een winst van 1,4 procent tot 6182 punten. Handelaars betwijfelden of de beurs de winst de hele dag zou vasthouden, gezien de mogelijke renteverhoging waarover de Bank of England later vandaag een beslissing neemt. Colt Telecom zag de koers vanochtend met 5,4 procent stijgen en was daarmee de grote winnaar.

FRANKFURT

Ook handelaren op het continent hielden vanochtend de blik gericht op het rentepeil. Vanmiddag beslist de Europese Centrale Bank over het interestniveau binnen de zogeheten eurozone. De stijging van de DAX-index met een half procent tot 5383 punten leek grotendeels het gevolg van de positieve sfeer op Wall Street een dag eerder. Luchtvaartmaatschappij Lufthansa stond 0,3 procent lager nadat een bestuurder zich bereid had verklaard het in problemen verkerende Air Canada te redden.

PARIJS

De beeldbepalende index CAC-40 stond vanochtend op verlies. Door winstnemingen stond de index 0,2 procent lager op 4683 punten. Populair was de producent van luxe goederen LVMH (plus 1,6 procent) dat de verkopen in het derde kwartaal met 31 procent had zien stijgen. Tabaksfabrikant Seita (plus 1 procent) profiteerde nog van de fusie met Tabacalera.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vanochtend boven de psychologische grens van 18.000 punten gesloten. De Nikkei-index steeg 240 punten, ofwel 1,34 procent, op 18.137. Dat is het hoogste slot sinds 23 augustus. Een van de grootste winnaars was het elektronicaconcern Pioneer met een koersstijging van 11,2 procent. Beleggers hielden er bovendien rekening mee dat winstcijfers van het Amerikaanse bedrijfsleven zullen meevallen. Japanse bedrijven zouden daarvan kunnen profiteren.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York is gisteren fors hoger gesloten. De Dow-Jonesindex steeg 1,81 procent tot 10.588. Beleggers waren blijkbaar tevreden met het besluit van het Amerikaanse stelsel van centrale banken eergisteren om de rente ongemoeid te laten. Een van de grootste stijgers was Coca-Cola, dat door een koopadvies ruim 8 procent in beurswaarde steeg. AT&T werd na een kleine overname beloond met een koerssprong van 3,3 procent.