Honger

Karel Glastra van Loon (37)

Beroep: journalist en schrijver

,,Twee weken heb ik nieuwe geschiedenis gestudeerd aan de UvA, toen dacht ik: oh mijn god, dit is niks voor mij. Ik had een romantische notie van de universiteit als broedplaats van kennis, intellect en vrij denken, maar ik kreeg vooral heel schoolse colleges. De mensen vond ik ook vreselijk: veel studenten beschouwen zichzelf als betere mensen, verheven boven het klootjesvolk. Ik wilde de echte wereld verkennen en die vond ik niet op de universiteit. Wel bij de Sociale Dienst waar ik vervolgens twee jaar als bijstandsberekeningsambtenaar werkte. Ik ging bijvoorbeeld op onderzoek uit in de pensions waarmee we destijds contracten sloten en vluchtelingen onderbrachten. Een bevlogen, anarchistisch ingestelde collega leerde me Bakoenin lezen. Voor een brede ontwikkeling en om zelfstandig te leren denken, hoef je niet naar de universiteit. Ik geloof heel erg in een éducation permanente: als ik een tijdje niks intellectueel uitdagends gelezen heb, krijg ik vanzelf honger en ga ik op zoek. Ik heb er spijt noch last van gehad dat ik niet gestudeerd heb. Ik wilde altijd al journalist worden en dat werd ik ook. Eerst kwam ik bij Elsevier Science terecht als bureauredacteur biochemische publicaties, later werd ik leerling-tijdschriftredacteur bij de VNU. Schrijven leerde ik heel geleidelijk. Ik begon met de wekelijkse trouwrubriek in de Libelle, later ging ik bij de Nieuwe Revu popzangertjes interviewen en zo. Elke keer namen mensen daar m'n stukje met me door, dan leer je het wel. Tegenwoordig werk ik als freelancer onder meer voor Vrij Nederland en voor Lopende Zaken van de VPRO en binnenkort begin ik, na de Passievrucht, aan mijn tweede roman. Om me heen werken vooral doctorandussen, maar ach, dat kan iedereen worden.''