Handel in paddo's is strafbaar

Handel in geestverruimende paddestoelen is strafbaar. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde vandaag een handelaar in paddestoelen, een kweker, een bioloog en een chemicus elk tot 240 uur dienstverlening.

Uit het vonnis blijkt dat het ook strafbaar is om geestverruimende paddestoelen in bezit te hebben met de bedoeling ze te bewerken voor gebruik. De paddestoelen zijn alleen in gedroogde vorm geestverruimend.

Persrechter mr. O. Milar noemt het vonnis ,,vergaand'. ,,Het betekent dat het in bezit hebben van verse paddestoelen eigenlijk altijd strafbaar is. Want het zal wel nooit voorkomen dat mensen deze paddestoelen voor de sier in de vensterbank hebben staan.'

Tegen de verdachten waren gevangenisstraffen geëist van drie en zes jaar, maar de rechtbank in Den Bosch koos voor milde straffen omdat zij van mening is dat de geestverruimende paddestoelen geen gevaar voor de volksgezondheid zijn.

De rechtbank baseerde haar vonnis mede op een arrest van de Hoge Raad dat bepaalde dat het bewerken van paddestoelen strafbaar is en dat onder bewerken moet worden verstaan het drogen, malen, stampen en verwerken in etenswaren. Ook het kweken van verse paddestoelen kon volgens de Hoge Raad onder sommige omstandigheden gezien worden als een voorbereiding op een illegale handeling, namelijk het drogen van de paddestoelen.

De Vereniging Landelijk Overleg Smartshops houdt morgen een spoedoverleg over wat de gevolgen van dit vonnis zijn voor de verkoop van verse paddestoelen in smartshops.

Advocaat L. Hamers van de eigenaar H. van den Hurk van smartshopketen Conscious Dreams in Amsterdam overweegt in hoger beroep te gaan: ,,Het is nog steeds onduidelijk. Stel Van den Hurk verkoopt verse paddestoelen, hij kan niet weten of de koper ze gaat drogen. Dan kun je niet zeggen dat hij een illegale handeling voorbereidt.'

Paddo's

In het bericht Handel in paddo's is strafbaar (in de krant van donderdag 7 oktober, pagina 10) staat dat wegens handel in paddestoelen celstraffen van drie en zes jaar waren geëist. Dit is onjuist. Tegen alle vier verdachten waren gevangenisstraffen van drie jaar geëist. Ook de mededeling dat paddestoelen alleen in gedroogde vorm geestverruimend zijn, klopt niet. Verse paddestoelen kunnen ook geestverruimend werken.