Edwards verkoopt belang in United

Algemeen directeur Martin Edwards van Manchester United heeft gisteren 41 miljoen pond (ongeveer 139 miljoen gulden) ontvangen voor de verkoop van 19,5 miljoen aandelen van de Engelse voetbalclub. Edwards bracht daarmee zijn belang in de club terug van 14 naar 6,5 procent. De verkoop maakt voor Edwards de weg vrij naar naar het presidentschap bij de Britse club. Een uiterst prestigieuze erebaan die nu wordt vervuld door hoogleraar Sir Roland Smith. Smith op zijn beurt is de opvolger van Louis Edwards, de overleden vader van Martin, die de club van 1963 tot 1980 leidde. Daarvoor was de legendarische Matt Busby voorzitter van United.

De familie Edwards is al sinds de jaren zestig mede-eigenaar van Manchester United. Op het hoogtepunt bezat de familie 51 procent van de aandelen van de voetbalclub. In 1991 bracht Martin Edwards Manchester United naar de beurs. Hij incasseerde 10 miljoen pond (34 miljoen gulden) voor het terugbrengen van zijn belang in Manchester naar 14 procent. Meedeinend op de sportieve successen van Manchester United, dat afgelopen seizoen zowel de Engelse titel, de Engelse voetbalbeker als de Champions League won, explodeerden de inkomsten en winst van de Engelse club, de rijkste voetbalvereniging ter wereld.

Om een belangenconflict te voorkomen heeft Edwards met het oog op het door hem begeerde voorzitterschap zijn financiële belang in de club nu verder teruggebracht. De aandelen worden verdeeld onder een aantal kleine investeerders en komen niet terecht bij één van de grote marktpartijen die al geruime tijd hun oog hebben laten vallen op Manchester United. Er was veel kritiek op Edwards toen hij de club vorig jaar wilde verkopen aan het betaaltelevisie-station BSKyB van Robert Murdoch. Dat besluit werd geblokkeerd door de Britse regering.