Damrak wacht rentebesluit ECB af

In afwachting van de vergadering van de Europese Centrale Bank, die vanmiddag heeft vergaderd over de rente, was er vanochtend weinig te beleven op de Amsterdamse effectenbeurs. Beleggers namen een afwachtende houding aan. Hoewel in sommige fondsen de handel weer wat begon aan te trekken. De AEX reageerde daarop met een stijging van 1,54 punten naar 556,02 punten.

De grote verliezer in Amsterdam was Océ. In de eerste helft van de week was de producent van kopieerapparaten nog flink gestegen, maar de voorbeurs gepubliceerde kwartaalcijfers maakten een abrupt einde aan de euforiestemming. Het aandeel moest 1,39 euro inleveren op 16,96. Een daling die de meeste handelaren niet eens tegenviel. De ontwikkeling rond Océ stond in schril contrast tot de ontwikkeling rond een aantal andere hoofdfondsen. Philips begon de dag goed met een winst van 1,05 euro op 98,45. ASM Lithography kreeg er vier eurodubbeltjes bij op 66,10 euro.

De KLM doet het de hele week al goed en steeg vanochtend nog eens 95 eurocent naar 27,10 euro. De luchtvaartmaatschappij profiteert met name van een betere beladingsgraad, een vermindering van de overcapaciteit op de routes naar Amerika en een aantrekkende vraag naar vervoer richting Azië.

Ook KPN schaarde zich onder de winnaars. Aan het begin van de week noteerde het fonds nog geen 41 euro, maar vandaag tegen het middaguur kostte een aandeel al 43,10 euro, 1,29 meer dan aan het slot van gisteren.

Op de lokale markt ging Grolsch dagenlang omhoog vanwege onbevestigde geruchten over een overname door South African Breweries. Vandaag kwam de terugslag in de vorm van een koersdaling: 1,20 euro naar 23,00. Ook Heineken moest inleveren (26 cent op 44,94 euro) na het nieuws dat de aankoop van een groep Tsjechische brouwerijen niet doorgaat.