Albert Heijn actief in gelddiensten

Supermarktconcern Albert Heijn gaat zijn klanten verzekeringen, hypotheken, leningen en creditcards aanbieden. Dat hebben de directie van Albert Heijn en het bestuur van moederconcern Ahold onlangs besloten.

,,We worden geen bank'', zegt een woordvoerder van Ahold. ,,We gaan wel onze bonuskaart koppelen aan financiële dienstverlening. Onze klanten hebben daar behoefte aan, zo bleek uit klantenonderzoek.''

De financiële diensten moeten ,,binnen afzienbare tijd'' beschikbaar zijn. Albert Heijn (689 filialen) is al minimaal anderhalf jaar bezig met een studie naar de introductie van `financiële diensten' in zijn Nederlandse supermarkten.

Dergelijke diensten zijn al heel gebruikelijk in het Verenigd Koninkrijk. Ook Ahold heeft er ervaring mee, met name opgedaan in andere supermarkten van het concern in de Verenigde Staten en Brazilië. In de VS verhuurt Ahold een deel van de winkel aan filialen van banken. In Brazilië heeft Ahold-dochter Bompreço een creditcard voor zijn klanten. Die ervaring wil het detailhandelsconcern nu gebruiken in de andere landen waar het actief is.

Ahold wil nog niet zeggen om welke diensten het precies wil aanbieden via Albert Heijn. ,,Het moet gaan om eenvoudige producten'', zegt de woordvoerder. ,,Je moet er makkelijk over kunnen beslissen in de supermarkt.''

Ook is nog onduidelijk of Ahold het `bankieren' helemaal zelf gaat doen, in een gezamenlijke onderneming met een bank of verzekeraar, of dat het zich beperkt tot de rol van tussenpersoon en distributiekanaal voor zo'n financiële instelling. Het meest waarschijnlijk is dat Albert Heijn zijn merknaam zal willen verbinden aan de producten. De bonuskaart, die nu alleen nog gebruikt wordt als kortingskaart, zal zich dan ontwikkelen tot een multifunctionele chipkaart.

Ahold is in Nederland sinds 1992 al beperkt actief in financiële dienstverlening met een beleggingsfonds voor vaste klanten dat belegt in aandelen Ahold. Daarvan is het aantal deelnemers in acht jaar tijd toegenomen van 33.000 tot 135.000. Het ingelegd vermogen is in die periode gestegen van 70 miljoen tot 850 miljoen gulden. Het fonds wordt beheerd door de financiële groep Fortis.

De Nederlandsche Bank, die toezicht houdt op bankieren in Nederland, heeft nog geen vergunning verleend aan Ahold of een dochterbedrijf van Ahold, zei een woordvoerder vanochtend.