Vikingen in beschaafd Midden-Oosten

De Spaanse acteur Antonio Banderas speelde vorig jaar de Mexicaanse Robin Hood Zorro in The Mask of Zorro. In The 13th Warrior is hij een middeleeuwse Arabier die zich aansluit bij een groep woeste Vikingen. Deze curieuze film bleef bij Disney op de plank liggen tot de volgende productie van regisseur John McTiernan, The Thomas Crown Affair, al in première was gegaan.

The 13th Warrior is een verfilming van Eaters of the Dead, een van de eerste boeken van bestseller auteur Michael Crichton, dat gebaseerd is op een reisverslag van Ahmed Ibn Fadhlan uit de tiende eeuw. Daarin beschrijft hij een groep Vikingen die op een van hun rooftochten in het Midden-Oosten zijn aangekomen. De Vikingen, gespeeld door grote Scandinavische en Oost-Europese acteurs, worden door Arabier Banderas bekeken als een primitieve stam, zo'n beetje als Europeanen tot in deze eeuw met Afrikanen deden. De Arabische dichter die zich onder dwang bij de twaalf woestelingen aansluit, is dan ook de eerste die door heeft dat het bovennatuurlijke monster dat zij in een houten dorpskasteel in een mistig Noors fjord bevechten, uit mensen bestaat. Gelukkig kan de dichter ook met wapens overweg.

McTiernan laat in de vele actiescènes de zwaarden zwiepen en het bloed gutsen. Met andere dingen heeft de regisseur van Die Hard meer moeite. Zo worstelt hij met de diverse talen van zijn personages. Fadhlan verstaat de Vikingen niet, zijn door Omar Sharif vertolkte knecht spreekt met een van de intelligentere blonde stoten Latijn. Maar als de dichter op een avond bij het kampvuur door krijgt dat de Vikingen zijn moeder beledigen, maakt hij opeens grote vorderingen. Zijn moeder is geen hoer. Vanaf dat moment spreekt iedereen in The 13th Warrior heel aardig Engels.

The 13th Warrior. Regie: John McTiernan. Met: Antonio Banderas, Vladimir Kulich, Dennis Storhoi, Daniel Southern, Omar Sharif. In: 20 theaters

    • Bianca Stigter