Veel films in hoog tempo in Gent

Met de Belgische première van Amos Gitai's Kadosh en de voorpremière van Woody Allens Sweet and Lowdown is gisteren in Gent het 26ste Internationaal Filmfestival Vlaanderen geopend.

Traditiegetrouw vertoont het festival, dat zich concentreert in de grote Decascoop en de arthouse-theaters Sphinx en Skoop, tientallen films die eerder op de grote internationale festivals te zien waren.

Dit jaar biedt Gent een retrospectief op de geschiedenis van de Scandinavische film. Een wereldpremière is de filmversie van Peter Greenaways The Death of a Composer, naar de ook door Greenaway in het Amsterdamse Muziektheater geregisseerde opera Rosa, a Horse Drama van Louis Andriessen. Tegelijkertijd biedt het Caermersklooster onder de titel Artworks 63-99 een overzichtstentoonstelling van het plastische werk van Greenaway.

In Gent is het tot en met 16 oktober mogelijk in hoog tempo veel (nieuwe) films achter elkaar te bekijken, maar een echte festivalambiance, zoals in Rotterdam, was er zelden te ervaren.

Er wordt eer in gelegd met de aanwezigheid van sterren (Sandra Bullock! Sydney Pollack! Stanley Donen!), maar het publiek krijgt ze zelden te zien, laat staan te spreken. Maar vanaf volgend jaar, zo belooft het festival, komen er ingrijpende veranderingen in de structuur.

Informatie: http://www.expandedmedia.com/filmfestival of tel 00 32 70 222 020.