Strafklacht tegen betaaldraagmoeder

Een mannelijk homopaar uit Hornhuizen dient volgende week een strafklacht in tegen een commerciële draagmoeder die voor het stel vorig jaar van een meerling beviel. De vrouw weigert de kinderen af te staan aan de mannen (de natuurlijke vader en zijn vriend).

Dat bevestigt de advocaat van het stel, mr. E. Sutorius uit Arnhem. Hij wil dat het openbaar ministerie een gerechtelijk vooronderzoek start naar de handel en wandel van de draagmoeder. De draagmoeder heeft volgens Sutorius niet alleen het homopaar maar ook de drie vaders van haar drie andere kinderen ,,misleid''. Hij hoopt met een strafzaak te kunnen bewerkstelligen dat het paar uit Hornhuizen ,,tenminste contact krijgt'' met de kinderen.

Commercieel draagmoederschap is in Nederland sinds 1993 onder bepaalde omstandigheden strafbaar. Of Sutorius de draagmoeder voor commercieel draagmoederschap kan laten vervolgen staat nog niet vast. De vrouw is in 1997 namelijk al door de politierechter in Zutphen veroordeeld omdat ze in het maandblad Opzij haar diensten als draagmoeder had aangeboden. Het paar uit Hornhuizen had destijds op deze advertentie gereageerd. Het stel uit Hornhuizen wil al meer dan tien jaar kinderen. Eind jaren tachtig is het op zoek gegaan naar draagmoeders en heeft er naar eigen zeggen heel wat ontmoet. Het homopaar zegt ,,te blijven vechten tot het einde''. Twee jaar geleden trok een soortgelijk conflict met een Britse draagmoeder veel publiciteit. Ook zij weigerde haar kind aan de (Nederlandse) wensouders, af te staan.