Staat van beleg in Tsjetsjenië

In antwoord op de verovering door het Russische leger van de noordelijke laagvlakte van Tsjetsjenië heeft president Aslan Maschadov in zijn land de staat van beleg afgekondigd. Ook heeft hij de raad van mufti's gevraagd op te roepen tot ,,een heilige oorlog'' tegen de Russen. Hoewel de Russische premier Vladimir Poetin gisteren zei dat het einddoel van de Russen – ,,de eliminatie van terroristen'' – nog niet bereikt is, gaan de Moskouse media ervan uit dat het Russische leger zich aan de oever van de rivier de Terek zal ingraven. In het door de Russen bezette laagland van Tsjetsjenië zullen lonen en pensioenen worden uitbetaald. Poetin wil daar zo snel mogelijk het centrale gezag herstellen met hulp van een Tsjetsjeense marionettenregering. Het plan is om 125.000 vluchtelingen die momenteel in de buurrepubliek Ingoesjetië verblijven terug te sturen naar dit ,,bevrijd Tsjetsjenië''.