Rente in VS blijft nog onveranderd

De Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft de geldmarktrente in de VS onveranderd gelaten. De `Fed' heeft echter laten weten wel naar een renteverhoging te neigen.

Dat bleek gisteravond na afloop van de vergadering van het beleidsbepalende bestuursorgaan van de centrale bank, de Federal Open Market Committee.

Het innemen van een behoedzame positie door de Fed, die kan resulteren in een renteverhoging op de eerstvolgende vergadering van de FOMC op 16 november, maakte dat op de financiële markten negatief reageerden. Op Wall Street was het Dow Jones-gemiddelde aan het eind van de handel onveranderd ten opzichte van maandag, maar op de obligatiemarkt vonden wel koersdalingen plaats.

In Europa daalden de koersen vanmorgen, maar dat had ook te maken met onzekerheid over de uitkomst van de vergaderingen van de Europese Centrale Bank en de Bank of England over het rentebeleid in respectievelijk de eurozone en Groot-Brittannië, die beide morgen plaatsvinden.

De Federal Reserve voegde aan zijn beslissing toe dat de bank ,,zeer alert zal moeten zijn in de komende maanden'' op het risico van prijsstijgingen ,,die kunnen bijdragen aan inflatiedruk en zo de indrukwekkende prestaties van de economie kunnen ondermijnen. Tegen die achtergrond nam de commissie een richtlijn aan die neigt naar een mogelijke verkrapping van het monetaire beleid in de toekomst''.

Reacties van analisten op de bekendmaking waren gisteren in New York verdeeld. Een peiling van het persbureau Reuters toonde dat de helft van hen verwacht dat de rente bij de eerstvolgende vergadering op 16 november alsnog omhoog gaat. Tijdens de twee voorgaande vergaderingen verhoogde de centrale bank de geldmarktrente in twee stappen van 4,75 procent naar 5,25 procent.

Het uitblijven van een concrete rentebeslissing en de nadruk op de alertheid van de Fed op tekenen van prijsdruk heeft tot gevolg dat op de financiële markten voorlopig met argusogen zal blijven worden gekeken naar economische gegevens over de Amerikaanse economie. Daaruit zou die mogelijke prijsdruk kunnen blijken. Volgens analisten houdt dat in dat de recente nervositeit op de aandelen- en obligatiemarkt door het besluit van gisteren niet is weggenomen.

Komende vrijdag worden de eerstvolgende belangrijke cijfers bekend. Die betreffen de werkgelegenheidsontwikkeling in september.