Podles meesterlijk grommende alt

De Poolse alt Ewa Podles mag met recht de koningin-moeder van haar stemtype worden genoemd. Vorig seizoen overdonderde zij in Amsterdam met haar struise fysiek en haar robuuste vocale wervelingen een concertante uitvoering van Händels Rinaldo, gisteravond bezielde zij op nog indrukwekkender wijze divers liedrepertoire tijdens het eerste concert in de Vocale Serie van het Concertgebouw.

Ewa Podles beschikt over een échte alt, een alt met een hoogte die bijna te wijds en te resonant leek voor de Kleine Zaal van het Concertgebouw, en met een laagte die in de contra-regionen vertroebelde tot in een haast mannelijk grommende diepte.

De muzikaal weinig wereldschokkende liederen van Podles' landgenoot Mieczyslaw Karlowicz (1876-1909) fungeerden in alle opzichten als opwarmrepertoire, maar in de cantate Arianna a Naxos van Haydn openbaarde zich ten volle Podles' spoelende vocale draagwijdte. Hier klonk een muzikaal minidrama met een opbouw, contrastrijkdom en diepgang die deed vermoeden dat werkelijke smart de kermende keel tot een dergelijke, omfloerste duisternis bewoog.

Ten onrechte: Podles is een zo meesterlijk interprete omdat ze ver is uitgestegen boven elke vocale ijdelheid, en ook rasperige stemschokken niet schuwt wanneer de muzikale overdracht daarbij is gebaat.

In een even hilarische als grootse uitvoering van Moessorgski's liedcyclus De Kinderkamer trok zij haar stembanden strak tot een volstrekt overtuigende weergave van de aan het woord komende kinderstemmetjes, deze vervolgens in dezelfde adem toesprekend met moederlijke warmte - daarbij in muzikaal temperament steeds met gul pedaal begeleid door pianiste Ania Marchwinska.

Ook in liederen van Rachmaninov en in een verstommend virtuoos gebrachte toegift-aria van Rossini, steeg Podles tot grote hoogten op de vleugels van haar meervoudig talent.

Een expressief gezicht, gevoel voor tekstschildering, vocale veelkleurigheid. Hier verleidde een échte alt met zeldzaam navoelbare aardse emoties.

Concert: Ewa Podles (alt), Ania Marchwinska (piano). Werken van Karlowicz, Haydn, Moessorgski, Rachmaninov. Gehoord: 5/10, Concertgebouw, Amsterdam.

    • Mischa Spel