Pinnen in Moskou is riskant

Na het proletarisch winkelen heb je nu ook het proletarisch pinnen. Dat laatste is een Moskouse uitvinding. De duizenden pinautomaten (geklonken in de marmeren gevels van de banken, of als logge apparaten in de metro) geven de stad de allure van een moderne metropool.

In werkelijkheid fungeren deze `bank-o-mats' als de façade van de Russische gangstereconomie. Wie er zijn giropas of credit card in steekt, loopt het gevaar ongewild bij te dragen aan een radicale herverdeling van inkomsten. Het overkwam de in Moskou wonende Loedmila, die een girorekening heeft bij de Postbank in Nederland: haar spaartegoed bleek te zijn opgenomen bij de UNI-bank in Denemarken, terwijl ze haar pinpas niet kwijt is en evenmin in Kopenhagen is geweest.

Het gaat om een high-tech beroving. Russische criminelen blijken in het bankwezen geïnfiltreerd. Zij lezen de magneetstrip van een pinpas of credit card met een apparaatje ter grootte van een pakje sigaretten, dat ze door onderhoudsmonteurs in de pinautomaten laten plaatsen. De aldus afgetapte elektronische data sturen ze per e-mail naar handlangers in het buitenland, die met deze gegevens nieuwe magneetkaartjes persen. Daarmee kun je Loedmila's salaris opnemen in Deense kronen, of twee tickets van New York naar Parijs kopen op kosten van Ben Aris, een Amerikaan in Moskou die al anderhalf jaar niet meer in New York is geweest. Of 6200 dollar plunderen van de rekening van Sean Holloway, wiens Citibank-pas na vier dagen in Moskou al bleek te zijn gedupliceerd.

Visa International is een onderzoek begonnen, en de Duitse ambassade heeft alle Duitse bankvertegenwoordigers in Moskou over deze fraude geïnformeerd. De Russische banken zwijgen het probleem dood, zegt Pavel Stromski van de Russische creditcard-organisatie USC in de pers. Volgens hem heeft de pinpas-zwendel dit jaar een enorme vlucht genomen.

Loedmila, hoewel slachtoffer van de zwendel, is diep onder de indruk van de vindingrijkheid van haar landgenoten. ,,Knap werk'', zegt ze. ,,Had ik niet gedacht van die jongens van ons.'' De meeste gedupeerden zijn Westerlingen die aangenaam verrast waren door de gemakken van de Russische bank-o-mats. Veel Russen zien het als een goede grap dat de tegoeden van deze `rijkaards' toegankelijk zijn voor slimme Russen. ,,Jammer alleen dat de armen er niet van profiteren'', zegt een van hen.

    • Frank Westerman