Philips schrapt in fabriek Terneuzen 280 banen

Philips schrapt 280 van de vijfhonderd arbeidsplaatsen bij zijn spaarlampenfabriek in het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen. Het elektronicaconcern stelt dat de productie van spaarlampen op deze plek niet langer rendabel is door zware prijsconcurrentie vanuit de Volksrepubliek China.

Philips zal de productie van spaarlampen verplaatsen naar het Poolse Pila. Gedwongen ontslagen zijn waarschijnlijk niet te vermijden.

Volgens Philips zijn de prijzen voor spaarlampen in enkele jaren meer dan gehalveerd. Verplaatsing van de productie naar Pila brengt volgens het conecrn een aanmerkelijke kostenbesparing met zich mee.

Van de 280 banen die in Terneuzen verdwijnen wil Philips er zeventig overplaatsen naar Roosendaal. Met zestig oudere medewerkers wil het concern een vertrekregeling afspreken. Voor de overige 150 mensen is geen plaats meer. Philips zegt zich ,,tot het uiterste'' te zullen inspannen om vervangende werkgelegenheid voor hen te vinden.

In de afgelopen weken werd ook al duidelijk dat Philips af wil van een fabriek voor de productie van keramische onderdelen in Roermond (550 arbeidsplaatsen). Een fabriek voor beeldschermcomponenten in Sittard (190 werknemers) wordt verkocht aan een Maleisisch bedrijf.

De vakbond CNV Metaal en Elektro reageert woedend op ,,de zoveelste reorganisatie bij Philips in Terneuzen''. CNV Metaal en Elektro denkt dat het elektronicaconcern afstevent op een volledige sluiting van Terneuzen. Anderhalf jaar geleden schapte Philips er al 130 banen.

FNV Bondgenoten spreekt van een ramp. ,,Als vakbondsman voel ik me belazerd'', zegt bestuurder J. Cuperus. ,,Volgens mij is het een doelbewuste actie van Philips om Terneuzen te saneren. Er is niet geïnvesteerd en het concern heeft de werknemers aan het lijntje gehouden. Deze beslissing doet me vrezen voor de toekomst van de mensen die er nu nog werken.''

Behalve de productie verdwijnt ook de ontwikkelingsafdeling voor spaarlampen uit Terneuzen. Deze activiteit wordt overgeplaatst naar vestigingen in Roosendaal, Pila en Shanghai. De afdeling bedrijfsmechanisatie gaat naar Philips Lighting in Roosendaal.

De productie van starters voor tl-verlichting blijft in Terneuzen. Het gaat volgens Philips om de modernste startersfabriek ter wereld. Daar werken ongeveer 180 mensen.