Onderzoek naar drie `eermoorden' in Jordanië

De Jordaanse politie onderzoekt de dood van twee Jordaanse vrouwen en een 12-jarig meisje die de afgelopen week door mannelijke verwanten zijn vermoord omdat ze de eer van hun familie zouden hebben geschonden. Dat heeft de Jordan Times gisteren gemeld. De drie zogeheten eermoorden - wijdverbreide praktijk in verscheidene islamitische landen - stonden los van elkaar. Het meisje werd volgens de krant door haar vader en haar 13-jarige broer doodgeslagen omdat zij, in de woorden van haar vader, ,,zonder toestemming buiten op straat ging lopen''. Een 34-jarige vrouw werd door haar broer doodgeschoten wegens ,,onzedelijk gedrag'', namelijk haar huwelijk met een christen. Een 21-jarige vrouw ten slotte werd door haar broer doodgeschoten omdat ze ongehuwd zwanger was. Jordaanse mensenrechtenactivisten hebben een campagne gelanceerd voor wijziging van een oude wet die eermoorden met maximaal een jaar bestraft. (AP)