Olieprijs daalt licht door extra aanbod uit Irak

Extra aanbod van ruwe olie uit Irak en de aankondiging van een nieuwe bijeenkomst van drie grote olieproducerende landen hebben de olieprijs de afgelopen dagen ruim 70 dollarcent per vat (159 liter) doen dalen.

Op de termijnmarkt in Londen sloot de notering van de toonaangevende Noordzee-olie Brent gisteren op 22,93 dollar per vat, 1.37 dollar lager dan het record van de laatste 33 maanden (24,30 dollar per vat) dat op 29 september werd bereikt. Het huidige prijsniveau zit nog ruim boven de richtprijs van 21 dollar die de Organisatie van olie-exporterende landen (Opec) hanteert.

De lidstaten van Opec volgden in april het initiatief van drie grote exportlanden: Saoedi-Arabië, Venezuela en Mexico, voor een forse productievermindering waardoor de olieprijs verdubbelde. Formeel hebben de olielanden zich verbonden om de productiebeperking vol te houden tot 1 april.

Marktanalisten verwachten voor de korte termijn een verdere lichte daling van de prijs. Dat is een reactie op een tijdelijk extra aanbod van ruwe olie uit Irak.

Dat land kreeg maandag toestemming van de Verenigde Naties om in het kader van de `olie-voor voedsel'-overeenkomst tot 21 november meer olie te exporteren omdat door de hoge prijs het plafond van 5,26 miljard dollar aan opbrengsten binnenkort wordt bereikt.

Irak is door het olie-voor-voedselprogramma weer een grote speler op de oliemarkt geworden, met een productie van 2,8 miljoen vaten per dag, waarvan er 2,3 miljoen worden geëxporteerd. Dat is al iets meer dan de 2,26 miljoen vaten die het land in 1998, het jaar vóór de invasie van Koeweit, per dag op de markt bracht.

Ook speelt in de marktverwachtingen de aankondiging mee van een nieuwe bijeenkomst van Saoedi-Arabië, Venezuela en Mexico volgende maand, waarin waarschijnlijk onder andere de productiestrategie voor het tweede kwartaal van het jaar 2000 worden besproken. Venezuela zou zijn productie na 1 april willen verhogen.

De twee andere grote producenten kunnen dan niet achterblijven, op straffe van verlies van marktaandeel. Ook Noorwegen, de tweede olie-exporteur ter wereld na Saoedi-Arabië, heeft vorige week aangekondigd zijn productie vanaf volgend jaar te willen verhogen.

Maar olie-expert Gijs van Dam van Smith Barney in Amstelveen denkt dat zich ,,op de middellange termijn toch een verdere prijsstijging voor ruwe olie aftekent'', zeker als de voorraden in Noord-Amerika en West-Europa het komende winterseizoen afnemen door een sterke stijging van de vraag.

Hij gaat ervan uit dat de olielanden behoedzaam zullen opereren en terugkeer naar een periode van overproductie, zoals in 1998 en begin 1999, ten koste van alles willen voorkomen.