Nieuw fonds voor aankopen musea

De Mondriaanstichting richt een nieuw aankoopfonds voor musea op, het Aankoopfonds Collectie Nederland. Uit het fonds komt jaarlijks 3 miljoen gulden beschikbaar, een bedrag dat vanaf 2002 zal worden verhoogd met 8 miljoen gulden per jaar tot 11 miljoen. Als eerste zal het fonds 450.000 gulden bijdragen aan de aankoop van het vliegtuig de `Uiver' voor het luchtvaarmuseum Aviodome bij Schiphol.

Het nieuwe aankoopfonds is bestemd voor alle musea in Nederland en kon worden gevormd nadat het kabinet vorig jaar had besloten eenmalig honderd miljoen voor kunstaankopen uit te trekken. Het fonds is bedoeld voor `zeer bijzondere aankopen' met een minumumaankoopbedrag van 100.000 gulden. Circa eenderde van het fondsbudget is bestemd voor oude kunst, eenderde voor moderne kunst en eenderde voor de overige collectiegebieden. De Mondriaanstichting zal per aankoop niet meer dan 40 procent voor haar rekening nemen.