NAVO-chef Javier Solana haast zich naar Europa

NAVO-chef Solana werkt vandaag voor het laatst bij de NAVO. Hij wordt hoofd van Europa's veiligheidsbeleid. Een ontmoeting in zijn laatste hectische uren.

De zilvergrijze gepantserde Mercedes 600 van NAVO-chef Javier Solana zoeft met 160 kilometer per uur over de rijksweg door het Zoniënwoud naar Sint-Genesius-Rode, even buiten Brussel. Zwaailicht aan, bodyguard met oorbekabeling naast de chauffeur en achter ons een volgauto die moeiteloos aankleeft. Ander verkeer hier in de bossen wijkt schrikachtig uit voor het aanstormende gevaarte (geschatte nieuwwaarde: zes ton), waarvan de portieren als kluisdeuren dichtvallen.

Vandaag is de laatste werkdag van Solana (57) als secretaris-generaal van de NAVO, en ook nu verkeert de Spanjaard nog in tijdnood: hij is veertig minuten te laat voor de wekelijkse ambassadeurslunch op dinsdag, die dit keer wordt gegeven in de residentie van de Turkse NAVO-vertegenwoordiger.

Ontspannen hangend over de lederen leuning op de achterbank leest Solana nog snel enkele beige kaartjes met het opschrift NATO Confidential, bijeengebonden met een sierlijk rood koordje. Het zijn wat kernpunten die hij straks, aan tafel met de ambassadeurs, zal uitspreken over de relatie NAVO-Rusland. ,,Daarin zijn spanningen ontstaan door het conflict in Kosovo. Maar we zijn nu bezig die volledig te herstellen in onze NAVO-Rusland-raad'', zegt Solana. Hij werd als secretaris-generaal van de NAVO aangesteld in december 1995.

Over twee weken begint hij in zijn nieuwe baan: Chef Buitenland van Europa. Solana wordt de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands en veiligheidsbeleid van de Europese Unie. In deze nieuw geschapen functie moet hij als secretaris-generaal van de Raad van EU-ministers van Buitenlandse Zaken proberen een einde te maken aan Europa's verdeeldheid en onmacht zoals in Bosnië en Kosovo. De behoedzame consensusbouwer, die er in Kosovo in slaagde negentien NAVO-bondgenoten bijeen te houden tijdens de eerste oorlog van de alliantie, mag straks proberen vijftien EU-lidstaten, waaronder vier neutrale landen, achter één Europees veiligheidsbeleid te krijgen. Hij heeft er vertrouwen in: ,,Ik ben een Euro-positivist. Ik zal een coördinator zijn, net als bij de NAVO. Bij het bouwen van consensus, gericht op vooruitgang, niet op verlamming.''

In zijn auto gaat op de Route de Mons St. Jean plotseling de beveiligde telefoon: president Kiro Gligorov van Macedonië aan de lijn. ,,Hello mister president, how are you? This is Javier Solana'', opent de NAVO-chef joviaal. Solana heeft Gligorov laten bellen om hem te bedanken voor al zijn ,,samenwerking, vriendschap en belangrijke gesprekken'' mede over Kosovo - en zegt dat hij die graag zal voortzetten in zijn nieuwe baan. ,,Aarzel niet mij te bellen. Ik zal u al mijn telefoonnummers geven'', zegt Solana tot slot.

INTERVIEWpagina 4

    • Robert van de Roer