Kopers laten het afweten op Damrak

Zowel professionele als particuliere beleggers hielden zich vanochtend afzijdig op de Amsterdamse effectenbeurs. Handelaren weten die geringe kooplust aan het besluit van de Fed, het bestuur van de Amerikaanse centrale banken (geen renteverhoging, maar wel de `neiging' om te verhogen), dat weinig houvast bood. Bedrijfsnieuws dat de koersen in beweging zou kunnen brengen was er evenmin.

Aanvankelijk zakte de Amsterdamse effectenbeurs wat in, maar aan het eind van de ochtend prijkte op de schermen een vrijwel onveranderde AEX-index: min 0,88 op 552,38 punten. De magere handel weerhield Océ er niet van om de opmerkelijke opmars van de laatste dagen voort te zetten. Vanochtend steeg het fonds 0,96 euro op 18,45. Océ, een tijd lang het brekebeentje onder de hoofdfondsen, is weer in de schijnwerpers gekomen nu analisten het als goedkoop hebben bestempeld.

Endemol profiteerde van een goede introductieprijs voor de aandelen van de Duitse dochter Helkon, die wordt afgestoten. Het midkap-fonds voorziet een opbrengst van 28,6 miljoen euro. Endemol steeg vanochtend elf stuivers op 29,80 euro.

De onduidelijkheid over de rente kon de financiële waarden niet beïnvloeden. ABN Amro verloor 17 cent op 21,40 euro, Aegon won drie stuivers op 81,40 en ING ging 22 cent omlaag op 52,60 euro.

De reusachtige overname in de telecomsector (MCI WorldCom neemt voor niet minder dan 266 miljard Sprint over) had geen invloed op KPN. Het relatief kleine KPN bleef vrijwel onveranderd op 42,00 euro (min een eurodubbeltje).

Bij de kleinere fondsen was Grolsch opnieuw in trek. South African Breweries zou in het bedrijf geïnteresseerd zijn. Ondanks ontkenningen van beide bedrijven waren de omzetten Grolsch de laatste dagen zeer hoog. Vanochtend steeg de koers nog eens 1,60 euro op 24,50 euro.