Jongen verdacht van ontucht

Een jongen van 14 jaar uit het Friese Twijzelerheide wordt ervan verdacht negen kinderen van tussen de vier en elf jaar uit zijn dorp gedurende anderhalf jaar seksueel te hebben misbruikt en bedreigd. Justitie in Leeuwarden bevestigt de ontuchtzaak.

Het openbaar ministerie heeft geen ruchtbaarheid aan deze zaak willen geven, gezien het precaire karakter ervan, aldus een woordvoerder van het Leeuwarder OM. Het onderzoek is zo goed als afgerond. Negen ouders deden vorige maand aangifte.

De verdachte werd op 1 september aangehouden. Hij zou zijn slachtoffers bij hem thuis en in een hut in de weilanden hebben misbruikt. Nadat de jongen twee dagen had vastgezeten, besloot de rechter-commissaris hem op vrije voeten te stellen.

Het openbaar ministerie had wel verlenging van het voorarrest met tien dagen gevraagd, maar de rechtbank in Leeuwarden heeft dit afgewezen. De verdachte is vervolgens onder toezicht van de Raad voor de Kinderbescherming geplaatst. Hij zou nu in een crisisopvang verblijven.

De negen ouders die aangifte deden, zijn boos dat het voorarrest niet is verlengd. In een brief aan het openbaar ministerie in Leeuwarden vroegen ze onlangs op welke gronden de verdachte is vrijgelaten. Justitie antwoordde dat de ouders met klachten naar de rechtbank moeten. Volgens een van de ouders leeft zijn negenjarig zoontje in angst, omdat de verdachte de door hem misbruikte kinderen nog steeds bedreigt.

De vader vindt dat de verdachte in een gesloten strafinrichting moet worden geplaatst. Een woordvoerder van justitie verklaart dat de ouders contact moeten opnemen met de Raad voor de Kinderbescherming of met de rechter. ,,Vaak wordt er met de vinger naar ons gewezen, maar het was de rechtbank die besloot de verdachte niet langer vast te houden.''