Inval politie Japan bij uraniumbedrijf

De Japanse politie is vandaag met huiszoekingen begonnen in de kantoren van het uraniumverwerkende bedrijf JCO. In een fabriek van JCO in het dorp Tokai had afgelopen donderdag het ergste kernongeluk uit de Japanse geschiedenis plaats.

De huiszoekingen bij de fabriek in Tokai en het hoofdkantoor in Tokio volgen op ondervragingen van een tiental functionarissen van JCO de afgelopen dagen. Nu de politie meer dan honderd mensen op de zaak heeft gezet, is de kans groot dat het ongeluk uitloopt op een strafzaak. Justitie overweegt het bedrijf aan te klagen wegens het toebrengen van letsel door beroepsmatige plichtsverzaking en het overtreden van de wettelijke voorschriften aangaande kernenergie.

Het Bureau van Wetenschap van de Japanse overheid, belast met toezicht op de nucleaire industrie, zou inmiddels hebben besloten de vergunning van JCO in te trekken. Dit meldt de televisiezender TBS vandaag. Inspecteurs van het bureau waren zondag al begonnen met onderzoek bij JCO.

Middenkader van JCO heeft de afgelopen dagen erkend dat het bedrijf al jaren een illegale werkhandleiding hanteert waarin officiële veiligheidsvoorschriften voor het gemak worden genegeerd. De illegale handleiding schrijft voor dat uranium moet worden opgelost in roestvrijstalen emmers in plaats van het daartoe bestemde reservoir want ,,dat scheelt trappenlopen'', zo zei een werknemer van JCO afgelopen weekeinde.

Deze slordige werkcultuur lijkt het ongeluk te hebben uitgelokt. Afgelopen donderdag versimpelden drie werknemers het proces nog een extra stap en maakten daarbij de fout te veel uranium tegelijkertijd in een tank te gieten. Een onbedoelde kernreactie trad op. Negenenveertig mensen raakten bestraald, onder wie bouwvakkers die naast de fabriek aan het werk waren en ambulancepersoneel dat was opgeroepen zonder de mededeling dat er stralingsgevaar was.

De twee werknemers die met de uraniumverwerking bezig waren liggen nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het moederbedrijf van JCO, Summitomo Metals & Mining, heeft gisteren beloofd schadevergoeding te betalen aan de slachtoffers. Ruim honderd mensen zijn twee dagen lang geëvacueerd geweest, terwijl ruim 300.000 mensen een etmaal lang binnenshuis moesten blijven.

    • Hans van der Lugt