Internationale beurzen

LONDEN

De mededeling van de Amerikaanse Federal Reserve dat de centrale bank neigt naar het verhogen van de geldmarktrente zorgde vanmorgen voor een bedrukte stemming op de Europese beurzen. Ook de vergaderingen morgen van de Europese Centrale Bank en de Bank of England wierpen hun schaduw vooruit. De FTSE-index, die gaandeweg herstelde van een 1,1 procent lagere opening, werd vooral door de banksector omlaag getrokken, en noteerde rond het middaguur 0,4 procent lager op 6058 punten.

FRANKFURT

Ook in Duitsland was de stemming vanmorgen mat, met een verlies van 0,6 procent voor de DAX-index op 5271 punten. Lufthansa kon 1,4 procent omhoog na speculaties dat de luchtvaartmaatschappij betrokken is bij een bod op een derde van de aandelen in Air Canada.

PARIJS

De beurs van Parijs stond het middaguur op winst, zij het miniem. De CAC-index was nog geen tiende procent hoger op 4663 punten. De voorwaarden van de fusie van tabaksconcern Seita met het Spaanse Tabacalara leidden tot een afwaardering van aandelen Seita met 3,8 procent.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen voor de vijfde achtereenvolgende handelsdag hoger gesloten. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 112 punten (0,63 procent) tot 17.896. Handelaren schreven de winst toe aan optimisme over de omvang van nieuwe regeringsmaatregelen ter stimulering van de economie.

Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten waren hoger. De koersindex in Zuid-Korea boekte een forse stijging van 5,5 procent. In Hongkong won de Hang-Sengindex 0,15 procent. De beurs in Australië eindigde de dag met een verlies van 0,7 procent.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York heeft gisteren teleurgesteld gereageerd op de uitkomst van het periodieke beraad van de Amerikaanse centrale banken, de `Fed'. De rente ging weliswaar niet omhoog, maar de Fed liet wel weten een verhoging te overwegen. Het Dow Jones-gemiddelde moest daardoor een behoorlijke winst prijsgeven en sloot 0,64 punt lager op 10.400,59 punten. Beleggers hadden weinig waardering voor de overname van telecomconcern Sprint door branchegenoot MCI Worldcom voor een recordbedrag van 129 miljard dollar. De koers van MCI Worldcom zakte met ruim 5 procent. Ook Sprint moest inleveren.