Inspecteur Snufjes

Inspector Gadget is de zoveelste live-action komedie voor alle leeftijden van de Disney Studio's die gebaseerd is op een tekenfilm, ditmaal een Frans/Amerikaanse televisieserie uit de jaren tachtig. De hoofdpersoon is een man die wel wat meer dan zes miljoen heeft gekost. Zijn gebruiksaanwijzing is dikker dan de dikste Van Dale, zijn handen zijn veelzijdiger dan het vernuftigste Zwitserse zakmes en zijn hoed doet ook dienst als parachute, paraplu en helikopter. In het eerste deel van de film mag deze politieman voor de eenentwintigste eeuw alleen poesjes uit bomen redden, en het lijkt alsof hij dat in het tweede deel nog steeds doet, zo weinig wordt er van de toch rijkelijk aanwezige mogelijkheden gebruik gemaakt. Alles wat alleen maar klopt en veegt en zuigt is opwindender dan deze geïmplodeerde huishoudbeurs.

Had debuterend regisseur David Kellogg maar een fractie van het budget voor de special effects aan het scenario uitgegeven; nu moet je voor de eerste goeie grap tot de aftiteling wachten. De acteurs zijn door de voormalige reclamefilm-maker ook niet begeesterd. Matthew Broderick heeft als Gadget en diens stoute dubbelganger Robogadget alleen een glimlach en wijd opengesperde ogen te bieden. Rupert Everett, de Schotse acteur die doorbrak in My Best Friend's Wedding, was als vriend van Julia Roberts vileiner dan als schurk die op wereldheerschappij uit is. In de Nederlandse versie, de enige die hier wordt uitgebracht, moeten we ook nog Everetts ironische intonatie missen. Het enige karakter met pit is Gadgets eveneens met allerlei technische snufjes uitgeruste auto.

Gelukkig treedt Robogadget aan het eind van de film verslagen toe tot een afdeling van schurken anonymous. Inspector Gadget en Robo's baas Claw bleven gespaard met het oog op het ongetwijfeld geplande vervolg.

Inspector Gadget. Regie: David Kellogg. Nederlandse nasynchronisatie. In: 66 theaters.

    • Bianca Stigter