Hoogovens levert rijk 575 miljoen op

De verkoop van het overheidsbelang in het staal- en aluminiumconcern Hoogovens levert de staat een winst van 584 miljoen gulden op. Vanochtend bood de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs de 142 miljoen aandelen van de staat aan op de financiële markten, vooruitlopend op een definitieve beslissing uit Den Haag.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken bevestigde vanochtend dat nog deze week een beslissing valt over de feitelijke verkoop van het staatsbelang in Hoogovens. Gezien het grote aanbod van aandelen door Goldman Sachs, in deze zaak de adviseur van de overheid, twijfelt in de financiële wereld niemand aan de afloop.

De verkoop van de overheidsaandelen valt samen met de afronding van de overname van Hoogovens door British Steel. Sinds maandag gaat het staalconcern onder de naam Corus door het leven. Aandelen Hoogovens worden omgeruild voor aandelen Corus.

De staat hield een belang aan van 13 procent in Hoogovens dat, omgerekend naar Corus-aandelen, overeenkomt met het pakket dat Goldman Sachs vanmorgen op de beurzen aanbood. In juni maakte minister Jorritsma (Economische Zaken) al bekend positief te staan tegenover verkoop van het staatsbelang.

De prijs van de aandelen Hoogovens heeft mede door het samengaan met British Steel een flinke impuls gekregen. Vóór de bekendmaking van het Britse bod noteerde het aandeel Hoogovens begin juni minder dan 38 euro (83 gulden), terwijl de koers vanochtend ruim 56 euro (123 gulden) bedroeg. De verkoop van het staatsbelang zou begin juni geen 575 miljoen, maar slechts 400 miljoen gulden hebben opgeleverd.

De overheid heeft voor het laatst eind 1993 aandelen in het staalconcern gekocht, toen Hoogovens een bijzonder moeilijke periode doormaakte. Bij die emissie legde de staat 40 gulden (nu 18,20 euro) per aandeel neer.

De opbrengst van 575 miljoen gulden kan in het geval van de overheid volledig worden gezien als een boekwinst, omdat aandelen slechts tegen (minieme) nominale bedragen in de boeken staan.

Het aandeel Hoogovens – vanaf vanmiddag onder de naam Corus genoteerd – stond op de Amsterdamse effectenbeurs tegen het middaguur 0,7 procent lager op 55,70 euro.