Hardware voor de heb

Voor de selecte, maar sterk gemotiveerde groep elektronica-consumenten die altijd het laatste van het laatste wil hebben is er nu een nieuw speeltje voorradig: Dolby Digital, het laatste in Home Theater-technologie. Zes geluidskanalen kun je ermee door de kamer laten schallen, waarvan vijf volwaardige en één voor een woofer, vandaar dat het systeem ook wel Dolby Digital 5.1 heet, en verder staat het nog bekend als AC3 (www.dolby.com).

Alle kanalen zijn volkomen zelfstandig, en Dolby Digital – niet te verwarren met oudere systemen als Dolby Surround of Dolby Pro Logic – mag een wonder van digitale compressie heten. Dat maakt ook dat de ontvanger/versterkers bepaald niet goedkoop zijn (ruim boven de duizend dollar groothandelsprijs binnen de VS). Een wolkje voor de zon is verder nog dat er een soortgelijk, concurrerend systeem op de markt is, DTS geheten. Maar geen nood. Pioneer, een van de ondernemingen die Dolby Digital ontvangers op de markt brengt, heeft er zelfs eentje met beide systemen ingebouwd.

Een Dolby Digital versterker kan natuurlijk DVD en Laserdisc afspelen, maar kan het signaal ook ergens anders vandaan halen. Van de digitale satelliet bijvoorbeeld – reden waarom we er op deze plaats over spreken. Het Duitse commerciële televisiestation Pro Sieben (www.prosieben.de) heeft beloofd met enige regelmaat films met Dolby Digital-geluid te gaan uitzenden. Het betreft hier Hollywood-producten als Heat, Braveheart, Seven en Striptease. In Duitse nasynchronisatie, dat wel natuurlijk.

De echte enthousiast zal dit een zorg zijn vermoedelijk. Die wil gewoon het beste van het beste hebben. Maar met de aanschaf van een Dolby Digital versterker ben je er nog niet helemaal. Je hebt ook nog een satelliet-ontvanger nodig met een digitale audio-uitgang. En die zijn niet dik gezaaid. In Duitsland worden ze gemaakt door het merk Lemon (www.volksbox.de). Een interessant apparaat trouwens, die Volksbox. Het is tevens een van de weinige apparaten die zowel digitale- als analoge satellietsignalen kan ontvangen. En dan ook nog ADR, een afwijkend digitaal procédé waarin veel Duitse radiostations uitzenden.

Maar goed, je hebt alles geïnstalleerd, en dan maar wachten op de volgende film op Pro Sieben (digitaal op Astra, 19.2 graden oost, 12.051 V). Het kan aan mij liggen, maar ik kan nergens op de website van dit station , noch op de teletekst van Pro Sieben ook maar een letter vinden over deze uitzendingen. Toch schijnt het wel waar te zijn: op de Berlijnse elektronica-beurs IFA is een en ander aangekondigd.

Voor wie niet wil wachten is er op de Astra zelfs een heus demonstratiekanaal ingericht waarin de wonderen van het systeem worden gedemonstreerd. Het heet AC3 en is te vinden op 12.669 V. Er is overigens troost voor de bezitters van Dolby Pro Logic systemen. De firma Pioneer (www.pioneerelectronics.com) kondigt aan dat er apparatuur op de markt komt om hun apparatuur naar Dolby Digital te upgraden. Of er nog hoop is voor de bezitters van Dolby Surround, de generatie apparatuur daarvoor, wordt echter niet geheel duidelijk.

Pro Sieben is via Astra ook analoog te ontvangen via 11.406 V, met ouderwets stereogeluid. Overigens is TM3, van oorsprong een Duitse vrouwenzender die echter voor vijf jaar de tv-rechten voor de Champions League heeft verworven, sinds enkele weken via Astra ook digitaal te zien: 12.610 V. Analoog blijft de zender op 10.936 V.

    • Raymond van den Boogaard