`Handel in kaartjes voetbal verbieden'

Het Tweede-Kamerlid Joop Atsma (CDA) wil dat het kabinet de handel in toegangskaarten voor voetbalwedstrijden en concerten alsnog bij wet verbiedt. Eerder hebben de ministers Korthals (Justitie) en Peper (Binnenlandse Zaken) een verzoek daartoe geweigerd.

Het CDA maakt zich zorgen over de handel in kaarten voor het voetbaltoernooi Euro 2000 dat volgend jaar in Nederland en België wordt gespeeld. Weliswaar zijn de kaarten nog niet beschikbaar, maar wel al roepen ticketbureaus in advertenties mensen op om de hun toegezegde kaarten volgend jaar bij hen aan te bieden.

Het doorverkopen van tickets is volgens de reglementen van Euro 2000 verboden. De in totaal 1,2 miljoen kaarten worden op naam verkocht, met de bepaling dat de koper zich bij het betreden van het stadion of tijdens de wedstrijden moet kunnen identificeren.

In België is het handelen in voetbalticket wettelijk verboden. CDA'er Atsma wil ook in Nederland een verbod om meer zicht te krijgen op het doorverkopen van kaartjes. ,,Als je niet uitkijkt wordt Nederland een vrijplaats voor louche bedrijven.'' Ook vreest hij ordeverstoringen als groepen bezoekers met doorverkochte kaarten zich begeven in niet voor hen bestemde vakken.

De organisatie van Euro 2000 wil de identiteit van de bezoekers per steekproef controleren. De organisatie is van plan verkopers en kopers van verhandelde kaarten te straffen met een boete van duizend gulden en bezitters van verhandelde kaarten de toegang tot het stadion ontzeggen. Euro 2000 heeft 34 procent van de 1,2 miljoen beschikbare tickets verkocht aan het grote publiek. De kaarten zijn toegewezen maar worden pas een maand voor het begin van het toernooi verstuurd. In totaal kwamen er ongeveer één miljoen aanvragen binnen. Kaarten waarvan de eigenaar volgend jaar niet in staat zijn de wedstrijd bij te wonen, kunnen bij Euro 2000 op een andere naam worden gezet. Tickets hoeven dus niet te worden doorverkocht, aldus de organisatie.

Handelaren in toegangskaarten achten zich niet gebonden aan de reglementen van Euro 2000. Juridische procedures tegen deze ticketbureaus, onder andere door Mojo Concerts, zijn op niets uitgelopen. Cupido van der Berg, eigenaar van een tiocketbureau in Amsterdam, is niet bang voor een wettelijk verbod op handel. ,,Dan word ik zwarthandelaar. Hoef ik ook geen belasting meer te betalen. De handel gaat toch wel door. Doorverkopen is zo oud als de prostitutie.''