Golkar-leider voorzitter parlement

De Indonesische Kamer van Afgevaardigden (het parlement) heeft vannacht met een overweldigende meerderheid Golkar-leider Akbar Tandjung tot voorzitter gekozen. Tandjung diende zowel onder oud-president Soeharto als onder de zittende president B.J. Habibie als minister. Daarmee heeft een tot de `reformasi' bekeerde representant van Soeharto's Nieuwe Orde een van de topposities verworven in een gedemocratiseerd Indonesië.

De brede steun voor Tandjungs kandidatuur is een onderdeel van de zich aftekenende machtsdeling tussen de partijen die bij de parlementsverkiezingen van 7 juni de meeste stemmen hebben getrokken. Golkar, dat onder Soeharto's Nieuwe Orde 32 jaar het monopolie had op regeringsposten en bij geregisseerde verkiezingen steevast goed was voor zo'n 70 procent van de stemmen, moest op 7 juni genoegen nemen met een tweede plaats en verwierf 120 van de 500 zetels in het parlement. De Strijdende Democratische Partij van Indonesië (PDI-P) onder leiding van Megawati Soekarnoputri eindigde op de eerste plaats en kreeg 153 zetels in de Kamer van Afgevaardigden. De PDI-P heeft Megawati gekandideerd voor het presidentschap en Golkar ijvert tot op heden voor herverkiezing van president Habibie. Het Volkscongres, het parlement uitgebreid met 200 afgevaardigden van alle 135 regentschappen en van maatschappelijke organisaties, kiest op 20 oktober een nieuw staatshoofd.

Omdat de twee grootste partijen geen van beide beschikken over een absolute meerderheid in het Volkscongres, moeten zij bondgenootschappen aangaan met andere, met name islamitisch georiënteerde partijen. Een van de vier grootste moslimformaties, de Partij van het Nationale Ontwaken (PKB), steunt tot dusverre de kandidatuur van Megawati, maar de andere drie, losjes verenigd in de `centrale as', hebben daar om uiteenlopende redenen moeite mee. Zondag hielp de Golkar-fractie een `as'-prominent, moslimintellectueel Amien Rais, aan het voorzitterschap van het Volkscongres. Die `obligatie' werd vannacht verzilverd: de afgevaardigden van de `as' stemden op een enkele uitzondering na op Tandjung. De stemming was geheim, maar uit de uitslag – 411 van de 491 uitgebrachte stemmen gingen naar Tandjung – blijkt dat ten minste een ruime meerderheid van de PDI-P-afgevaardigden de Golkar-leider aan het voorzitterschap hielp.

Met die steun lijken de Democraten te dingen naar de Golkar-stemmen bij de presidentsverkiezing. Gistermiddag had PDI-P-leidster Megawati in het Jakartaanse luxe hotel Borobudur een onderhoud achter gesloten deuren met Akbar Tandjung. Dat gesprek werd ook bijgewoond door twee gewezen Golkar-ministers in het kabinet van Habibie, die doorgaan voor sympathisanten van Megawati. Een Golkar-bron die anoniem wil blijven, zei na afloop dat er in die hotelkamer ,,compromissen zijn gesloten''. ,,Een daarvan'', aldus deze bron, ,,was PDI-P-steun voor Tandjung bij de stemming van vanavond'' (gisteravond). De andere compromissen volgen als Tandjung eenmaal voorzitter is van het parlement.''