Competitie kleine Europese landen

Voorzitter Allan MacDonald van het Schotse Celtic heeft gisteren in navolging van andere clubvoorzitters gepleit voor een competitie waarin de beste voetbalclubs uit België, Schotland, Nederland en Portugal uitkomen. De preses van de huidige nummer twee van de Schotse League vreest dat het achterland van deze vier landen te weinig ruimte biedt om zich structureel te kunnen meten met grote clubs uit Spanje, Italië, Engeland en Duitsland.

,,Voor topclubs uit Schotland, Nederland, België en Portugal is er op de langere termijn geen toekomst'', stelde MacDonald vast. ,,Daarom moeten we binnen vijf jaar tot een gezamenlijke competitie overgaan. Dat is de enige manier waarop we een vuist kunnen maken tegen toonaangevende voetballanden als Spanje, Engeland en Italië'', vindt de voorzitter van Celtic.

MacDonald denkt aan een competitie waarin topclubs als Feyenoord, Ajax, PSV, Anderlecht, Club Brugge, Porto, Sporting Lissabon, Benfica, Celtic en Glasgow Rangers uitkomen. ,,Alleen dan kunnen we ook per club vijftig miljoen aan tv-gelden opeisen'', zei MacDonald met het oog op de financiële ontwikkeling van de topclubs in de vier `kleine' voetballanden.

MacDonald verder: ,,Met de huidige nationale competitie spelen clubs uit de genoemde vier landen in de toekomst geen enkele rol meer. Door de krachten te bundelen, kunnen we de strijd met de rest van Europa wel aangaan.''

De oproep van Celtic-voorzitter MacDonald sluit aan bij de mening van PSV-voorzitter Harry van Raaij en de besturen van onder meer de Belgische topclubs Anderlecht en Club Brugge. Zij hielden de afgelopen maanden regelmatig een pleidooi voor een voetbalcompetitie die met name de topclubs van de Benelux en Scandinavië omvat.