Brazilianen in cel

De Braziliaanse voetballer Edmundo Alves de Souza Neto moet voor vierenhalf jaar de gevangenis in. De rechtbank in Rio de Janeiro achtte de 28-jarige aanvaller van Vasco da Gama schuldig aan de dood van drie mensen.

In december 1995 reed Edmundo in Rio de Janeiro een andere auto aan, waarbij de bestuurder van die wagen en twee passagiers van Edmundo omkwamen. Edmundo zelf kwam er dankzij zijn airbag van af met lichte verwondingen aan zijn voorhoofd.

Edmundo, die de bijnaam `het beest' draagt, werd roekeloos rijden verweten. Vier getuigen verklaarden dat hij op zijn minst 95 kilometer per uur reed op een traject waar een maximale snelheid van 65 kilometer per uur is toegestaan. Ook zou de Braziliaan vlak voor het ongeluk in een discotheek een aanzienlijke hoeveelheid alcohol hebben gedronken.

De advocaten van de voetbalinternational hadden gevraagd om dienstverlening in plaats van langdurige opsluiting. De magistraten van Rio wezen dat verzoek gisteren af en bleven bij het vonnis. Edmundo zal nu bij het Hooggerechtshof beroep aantekenen tegen de celstraf.

Edson Cholbi do Nascimento, zoon van de Braziliaanse voetballer Pelé (Edson Arantes do Nascimento), werd vandaag in Sao Paulo veroordeeld tot zes jaar cel in een halfopen gevangenis. Een Braziliaanse rechtbank bevond Nascimento schuldig aan de opzettelijke dood van een motorrijder tijdens een illegale autorace in oktober 1992. Zijn bijrijder Marcilio Jose Marinho de Melo kreeg eveneens een celstraf van zes jaar.

Tijdens de autorace in Santos, een havenstad vlakbij Sao Paulo, reed Melo de vijftigjarige Pedro Simoes Neto aan. De motorcoureur overleed aan zijn verwondingen. Beide `autocoureurs' trokken zich echter niets aan van het ongeluk en zetten de wedstrijd voort.

De 29-jarige zoon van Pelé verdedigde acht jaar lang het doel van FC Santos, de voetbalclub waar zijn vader ooit furore maakte.