Bouwplan Heerlen

Het gemeentebestuur van Heerlen wil de prostitutie, drugsoverlast en criminaliteit in het centrum een gevoelige klap toebrengen door middel van een omvangrijke opknapbeurt van de omgeving van het station. De komende jaren moet een investering van een half miljard gulden in dit gebied leiden tot de bouw van een nieuwe wijk met een World Trade Center, warenhuizen, vijf ondergrondse parkeergarages, een zwembad, muziekcentrum, onderwijscomplex, megabioscoop en een nieuw station. De wijk komt in een stadsparkachtige omgeving en moet vooral gefinancierd worden door de private sector. De stedenbouwkundige visie is in 1997 ontwikkeld door de Maastrichtse architect Jo Coenen.

De gemeenteraad is gisteren geïnformeerd over de gevorderde plannen. Daaruit blijkt dat de aanpak van het probleemgebied rond het station is uitgegroeid tot het miljoenenproject 'Stadspark Oranje Nassau', genoemd naar de verdwenen steenkoolmijn Oranje Nassau.

Fracties in de gemeenteraad plaatsen vraagtekens bij de grootschaligheid van het project. ,,Ik vraag me af of dit wel reëel is voor zo'n klein stadje als Heerlen'', aldus fractievoorzitter R. de Wit van de Socialistische Partij.