BLAD MET GEZAG

Van alle grote Amerikaanse journalistieke bladen biedt US News & World Report vermoedelijk het meest complete overzicht van de Amerikaanse binnenlandse politiek. Het blad volgt `nationale' gebeurtenissen nauwlettend en rapporteert uitvoerig hoe daar over gedacht wordt in het Congres en het Witte Huis. Geen onderwerp is het blad te min, zolang er maar een duidelijke politieke kant aan zit. Het internationale gedeelte van het blad (World Report) is aanmerkelijk minder interessant, met slechts een paar pagina's onderwerpen die elders al uitvoerig behandeld zijn. Het blad heeft veel aandacht voor algemene economische ontwikkelingen, met een klemtoon op technologie en betrekkelijk weinig aandacht voor het tamelijk modieuze onderwerp `personal finance'.

Het blad stamt van het tijdschrift US News, dat in 1933 in de hekgolf van het succes van Time werd opgericht. Dit blad onderscheidde zich snel van de andere zogenoemde `nieuwsbladen' door zijn gedegen en uitgebreide verslaggeving van politieke gebeurtenissen in Washington DC. Het werd bijvoorbeeld zeer op prijs gesteld dat US News de letterlijke teksten afdrukte van belangrijke speeches en integraal documenten afdrukte die in het Congres onderwerp van debat waren. In 1945 riep de oprichter van US News, David Lawrence, het blad World Report in het leven om internationale ontwikkelingen te volgen, maar dit tijdschrift werd geen succes en fuseerde met US News in 1948.

US News & World Report heeft lang bekend gestaan als de meest conservatieve van de `nieuwsbladen', naast Time en Newsweek. Het blad vertolkte jarenlang de rechterkant van de Republikeinse partij, met klaaglijke artikelen over het verval van de moraal. Anno 1999 zijn deze geluiden nog altijd duidelijk in het blad terug te vinden, met name bij columnisten. Het blad wil zich duidelijk niet vervreemden van zijn conservatief-religieuze basis (zoals onder meer blijkt uit een omslagverhaal enkele weken geleden over paus Johannes Paulus II). Maar deze geluiden zijn niet langer extreem van aard en voeren al lang niet meer de boventoon. De verslaggeving is van hoog niveau, redelijk onpartijdig en behoorlijk informatief, zeker voor een Europeaan die van de Amerikaanse politiek het naadje van de kous wil weten.

(Tekst Z.C.A. Luyendijk)

    • Z.C.A. Luyendijk