Bisschop Belo weer thuis in Oost-Timor

De Oost-Timorese bisschop en Nobelprijswinnaar Carlos Belo is vanochtend vanuit het Noord-Australische Darwin teruggekeerd in Oost-Timor. Belo ontvluchtte de voormalige Portugese kolonie begin september toen zijn huis in de hoofdstad Dili werd aangevallen en in brand gestoken door pro-Indonesische milities.

Belo zei na zijn aankomst op het vliegveld van Dili te hopen dat zijn terugkomst de vele vluchtelingen die zich nog schuil houden in de bergen zal aanmoedigen om snel terug te keren naar hun huizen. Vanuit Dili vloog de bisschop door naar de stad Baucau waar hij overleg zal voeren met bisschop Basilio do Nascimento.

Volgens secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties is na de formele onafhankelijkheid van Oost-Timor de komende drie jaar een VN-vredesmacht van 9.000 man nodig om de civiele wederopbouw van het land ter hand te nemen. Dat schrijft Annan in een gisteren gepresenteerd voorstel aan de Veiligheidsraad voor een VN-overgangsbestuur.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Downer, zei vanochtend te verwachten dat zijn land in december kan beginnen met het gedeeltelijk terugtrekken van zijn troepen die deel uitmaken van de huidige internationale vredesmacht INTERFET in Oost-Timor. Op dit moment zijn er 4.500 buitenlandse soldaten in Oost-Timor, van wie 3.500 uit Australië. Hun taak is orde en veiligheid te herstellen.

De bedoeling is dat – overeenkomstig een akkoord dat daarover in mei met de Indonesisiche regering werd gesloten – het VN-overgangsbestuur zijn taken begint nadat het Indonesische Volkscongres formeel heeft ingestemd met de onafhankelijkheid. Dat gebeurt waarschijnlijk later deze maand.

Volgens Annan, die de situatie in Oost-Timor ,,kritiek'' noemt, zijn er 1.640 VN-politiemensen nodig en 200 militaire waarnemers naast een vredesmacht van 8.950 man. (Reuters, AP)