Amalia Rodrigues overleden

De Portugese fadozangeres Amalia Rodrigues is vandaag op 79-jarige leeftijd in haar huis in Lissabon overleden. Amalia Rodrigues werd in Portugal beschouwd als de `ambassadrice van de fado', omdat ze de volksmuziek uit de Portugese café's over de hele wereld beroemd maakte. `Fado' betekent `lot' of `noodlot', en de fadoteksten zijn gevoelig, droevig en fatalistisch, waarbij de gitaarbegeleiding bestaat uit een mengsel van de culturen van Portugal en het arabische Noord-Afrika. Met haar zeer expressieve, diepe stemgeluid was Rodrigues de incarnatie van het genre. ,,Ik zing geen fado, de fado zingt in me'', zei ze zelf.

Amalia Rodrigues werd op 1 juli 1920 geboren in Lissabon en zong in haar tienerjaren in het havenkwartier van Lissabon, waar ze met haar moeder en zuster fruit verkocht. Vanaf 1939 trad ze professioneel op en maakte carrière met rollen in Portugese theatervoorstellingen en filmproducties, zoals Les amants du Tage, een Franse speelfilm uit 1954. Haar beroemdste nummers waren Uma Casa Portuguesa en Coimbra. Na de Anjerrevolutie, die in 1974 een eind maakte aan de fascistische Portugese regering, werd Rodrigues beschouwd als een vertegenwoordigster van het `ancien régime'. Ze raakte daardoor in een depressie, waarvoor ze in het ziekenhuis werd opgenomen. Als bewijs dat ze niets tegen het democratische bewind had, nam ze het revolutielied Grandola Vila Morena op. Later werd Rodrigues geëerd met de hoogste Portugese onderscheiding, het Grootkruis in de Orde van Santiago. In de jaren '80 nam Rodrigues wegens toenemende gezondheidsproblemen afscheid van het podium. (AP, AFP)