Akkoord tabaksfusie Seita-Tabacalera

Het Franse tabakconcern Seita en de Spaanse branchegenoot Tabacalera zijn het eens geworden over een fusie op basis van gelijkwaardigheid. Ze gaan samen onder de naam Altadis en zullen op de wereldranglijst de zesde en in Europa de derde plaats bezetten. Altadis wordt gevestigd in Parijs en krijgt beursnoteringen in de Franse hoofdstad en Madrid. Seita heeft als bekendste sigarettenmerken Gauloises en Gitanes. Bij Tabacalera zijn dat Ducados en Fortuna. Samen komen de bedrijven op een jaaromzet van omgerekend bijna 12 miljard gulden en 16.000 werknemers. Dat aantal zal de komende jaren afnemen. Tabacalera heeft eerder aangekondigd de komende vijf jaar zes van zijn veertien fabrieken te sluiten. Daardoor vervallen 1.400 van de 8.200 arbeidsplaatsen. (KRF, AFP)